My Energy Cookie by The Outlaw Chef
...sunčano jesensko jutro i odlično je!!! Brujim po Vodnjanskoj cesti svojom oldschool alfom, ruka kroz prozor, radio ugašen... vrooom vrooom... uživam u zvuku motora... bolji je od bilo koje pjesme, odradim u Vodnjanu gastro kuharske instrukcije i predavanje... pa onda opet vroom vroom… nazad za Pulu ravno u hotel...
Tamo odmah stari i vjerni gosti trieštini naručuju teleću koljenicu... cool spika to s telećom koljenicom... pet sati na laganoj vatri u dubokom ulju, pa samo jedna strana zapečena na ploči s maslinovim uljem, teranom i cvijetom morske soli... time je dobivena dolje čvrsta hrskava i ukusna korica, dok je gore mekana poput maslaca...
"Dio Can , che buono!" uzvikuju ovi, i križaju se... al nećemo sad pisati o tome...
"Dosta je bilo!", uzvikne kažiprsta uprtog u nebo, moj drug cameriere Anić... treba napraviti nešto drugačije, nešto bolje! Da se razbudimo... Anić je gastro svetac, i kad mu sjedne neka takva poruka iz nebeskih visina, ne preostaje mi ništa drugo nego da poslušam njegov uzvik! Dakle... ulazim nazad iza kuhinjskog bloka u salu i analiziram što to ovdje imamo a moglo bi biti "energetski nitro" za tijelo i misli...
Složenost: jednostavno i dobro
Sastojci za dvije osobe:
Priprema:
U zdjeli prvo rukom izmrviti 10 petit beurre keksa, pa zatim dodati dvije male šalice espresso kave, šaku i pol badema, tri jušne žlice sjemenki lana, dvije jušne žlice meda, jušnu žlicu i pol sušenih grožđica, dvije jušne žlice maslinovog ulja, prstohvat crvenog papra u zrnu, sok jednog grejpa i sve to štapnim mikserom izmiksati dok smjesa ne postane srednje gruba.
Budući da smo dobili smjesu koja je kompaktna (poput plastelina) i podložna modeliranju... oblikujemo ju rukama u kolutiće keksa ili po volji u druge oblike... kuglice i slično... i na vrh stavimo crveni ribiz.
Poslužimo na tanjuriću... nema pečenja... vrlo se brzo i jednostavno sprema... ovaj keks razbuđuje i daje trenutno energiju za rad, kako fizički tako i mentalni... a dobro ga je poslužiti uz šalicu kave...
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.