Ponekad učimo i naučimo o nekim stvarima koje nas zanimaju tek onda kada ne razgovaramo o njima samima, takvima kakve jesu, nego o činjenicama koje su izvan okvira sfere našeg interesa.
U rijetkim trenutcima kada se potrefe vrijeme i prostor te negdje nestanu "lokalni gnjavatori", susretnem se na šalici espressa sa svojim gastro senseiem Zembom i onda razglabamo o raznim teorijama i zakonima svemira i sila koje nas okružuju...
Tog tipa ne zovem onako iz štosa "sensei" - on to zaista jest... direktno je prikopčan na nekakvu svemirsku energiju i mudro zbori o svemu i svačemu.
U današnje doba kada mase umjesto knjiga i romana čitaju promidžbene letke i dive se spoznaji, kada shvate što je na popustu, i u kojoj se prodavaonici to nalazi... svaka je druga misao i teorija suvišna...
Ali ipak, mudrost i dalje postoji i lijepo je nešto naučiti slušanjem drugih i promatranjem svijeta oko sebe... Zembo se dotaknuo teme sunca i sunčevog sustava, i kakve ga sve to planete, energije i sile okružuju... pa je onda u svojem "ninja stilu" najednom odjurio negdje i nestao...
Ja sam i dalje u glavi imao sliku sunca, tih planeta i energija... izašao sam malo vani iza restorana na svježi zimski zrak, pogledao u nebo i zvijezde... a onda je moj primitivan gastro-samurajski um nešto shvatio...
U glavi mi počinje svirati pjesma "oldschool" rock banda Soundgardena "Black hole sun"... Sunce je žumanjak, a planete i sile koje ga okružuju jesu komadići crvene, zelene, žute paprike, repovi kozice i šampinjoni narezani na kolutiće smješteni u bjelanjku... uzimam svoj gastro blok, skiciram crtež i upisujem naslov jela: Jaje na oko "alla black hole sun"...
Složenost: jednostavno i dobro
Sastojci za 2 osobe:
2 jaja
2 do 3 repa jadranske kozice
2 šampinjona
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 čajna žličica crvenog papra u zrnu
stabljika celera
prstohvat cvijeta morske soli
1 dcl maslinovog ulja
2 česna češnjaka
Priprema:
Crvenu , zelenu i žutu papriku nasjeći na kockice veličine graška, zatim staviti u zdjelu sa strane, zajedno sa stabljikom celera koju smo nasjeckali na što tanje fete...
Rep od kozice rasjeći uzdužno na pola, šampinjone uzdužno na tanke kolutiće...
Na maslinovom ulju ispržiti jaje na oko, nekoliko minuta prije prženja samog jaja na ulju lagano prepržiti repove kozice sa češnjakom i šampinjone...
Kada stavimo jaje na oko da se prži, šampinjone, repove kozica i češnjak rasporedimo tako da se nalaze unutar samog bjelanjka, žumanjak ne smiju dodirivati.
Minuta prije nego je jaje na oko gotovo, dodati papriku nasjeckanu na kockice, tanke fetice stabljike celera, 5 do 6 zrna crvenog papra i prstohvat cvijeta morske soli...
Jaje pažljivo izvadimo iz tave i serviramo ga na plitki tanjur....i onda... MLJAC!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.