Danas kuham za druge, a paralelno s time kuhamo i fotkamo za Zembinu aplikaciju Circle Diet... najmoćniju aplikaciju u solarnom sustavu... Zembo je "Jedi from Star Wars" 200 lit ispred našeg vrimena... još samo 489 recepata i gotovi smo...
Osjećam da je došlo vrijeme marende, trebao bih si napraviti nešto, ne samo da nahranim svoje tijelo, već i zadovoljim parametre svojeg uma, da i moja misao uživa u okusu onoga što jedem.
Vikend sam proveo na selu, okružen šumama našega istrijanskog hrasta bršude i "prontivao" sa Valdijem i Oliverom stare drvene bačve za mlado vino... hm... dakle...
U meni se budi potreba da osjetim okus dimljenog hrasta, okus šume obavijene vlagom koju isprepliću tanke i brojne sunčeve zrake, prožete blagim strujanjem svježeg vjetra... želim nešto sasvim drugačije...
U pomoć mi pristižu dvije istočnjačke japanske filozofije "Ichigo Ichie" (uživanje u trenutku koji je neponovljiv) i "Muschin no schin" (...spontano djelovanje bez uplitanja nepotrebnih misli, direktno spajanje na energiju vremena i prostora)....
Spajam nespojivo... šumski vrganj i jadransku lignju na posteljici od pomidora i rokule, sjedinjen umakom od maslinovog ulja, grejpa, majoneze i cvijeta morske soli u bazenu od tostiranog peciva... postižem ono što sam htio... još sat vremena nakon ovog obroka, u mislima osjećam šumu, a u svome umu proživljavam okus dimljenog hrasta... lijepo mi je i uživam u trenutku... boli me briga za sve ostalo...
Složenost: piece of cake
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Na roštilj ploči (ili tavi - ako ne posjedujete roštilj ploču) " na suho" na laganoj vatri pecite vrganje, sve dok se ne približite granici da zagore, i tek onda ih prelijte maslinovim uljem, dodajte po njima prstohvat cvijeta morske soli, pa ih nakon soljenja kad prođe 60-ak sekundi maknite s izvora topline.
Zatim na ploču i jaču vatru stavite lignje, prelijte ih odmah maslinovim uljem i posolite cvijetom morske soli, pa nakon 3 do 5 minuta pečenja maknite sa vatre.
Izrežite okruglo pecivo na pola, namažite ga maslinovim uljem, pa ga zapecite s unutarnjih strana dok ne dobije smećkastu koricu.
Maknite ga s izvora topline. U malu zdjelicu stavite dvije jušne žličice majoneze, dodajte jušnu žlicu maslinovog ulja, dvije jušne žlice soka od grejpa, sitno nasjeckan luk vlasac - cca 1 jušnu žlicu, pa sve to dobro izmiješajte.
U pecivo prvo stavite pomidor izrezan na tanke krugove, lignju, gljive, rokulu, pa sve to prelijte dobivenim umakom, poklopite pecivo… i ostaje mi samo da vam poželim dobar tek!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.