Mirno jutro... jučer sam bio u nabavci hrane za restoran... tako da danas mogu samo kuhati, i to je super.
Još je rano, 8 sati ujutro... miran i sunčan dan.
Dok ispijam jutarnji espresso na suncu gledam rub suncobrana kako se lagano ljulja na povjetarcu i uživam u zvuku platna na vjetru pomiješanog sa zvukovima galebova i nečijih psovki u daljini... valjda se svađaju oko parkinga, ali nema veze jer meni to dobro zvuči. Urbana, Zen spika...
Ovu jutarnju tišinu pokvari mi jedan mladić... Damir kralj monoporcijskih kolačića... pita me da li sam spreman probati nove proizvode... jok ti si!
I dok pijuckamo caffe i probavamo slastice razgovaramo tako o svemu i svačemu, o suncu, o vremenu, o soli iz mora, o čudnim ljudima i dobrim autima... kažem ja njemu kako dobro vladam mediteranskom kuhinjom ali da nisam imao previše prilika igrati se s kontinentalnom kuhinjom... a volio bi... volio bi dobiti namirnicu koju nikad nisam kuhao i koja mi je nepoznata i to sve do samog čina kuhanja... dođi u Vinkovce... kaže on meni, pa da vidiš...
Dva dana kasnije evo nas i u Vinkovcima. Izazov je pao... smještamo se u stari ali još uvijek OK hotel. Uzimam Chefovsku košulju, oštrim svoju džepnu staricu i eto nas pred Damirovom kućom.
Pozdravljamo se s domaćinima, uručujemo poklone... istarsko maslinovo ulje, teran i malvaziju... što drugo... ispijamo čašicu dobrodošlice, a domaćin miče svileni stolnjak s tajno skrivenih namirnica za moje kuhanje... kad ono... dimljeni šaran, listovi blitve i hrpa malog krumpira.... hahahah....f**k! Pravo iznenađenje...dakle improviziram u hodu i počinjem:
Složenost: srednje
Sastojci:
Priprema:
Oguliti koru krumpira i ispeći ju u dubokom ulju kao predjelo , koru kad je pečena samo posoliti.
Stabljiku odvojiti od listova blitve. Stabljiku nasjeckati na sitno te ju pomiješati s nekoliko kapi graševine, maslinovog ulja i soli. To ćemo koristiti kao umak za prženu koru od krumpira...
Oguljeni krumpir narezati na ploškice postaviti ga u posudu za pečenje dodati malo papra, himalajske soli, maslinovog ulja i graševine.
Dimljenog šarana izrezati na komade, proći nekoliko minuta u tavi na kipućem maslinovom ulju pa ga zatim omotati kao kuvertu u list blitve, te položiti na ploške krumpira u posudi za pečenje.
Sve ovo preliti s 2 dcl graševine, staviti u pećnicu te peći cca 90-ak minuta na 180 stupnjeva. Izvaditi iz pećnice i poslužiti u plitkim tanjurima... Mljac!
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.