Kasno popodnevna sparina, smekšava boje pejzaža... sve je kao iz neke razglednice ranih 80-ih... Valkane, volim to oldschool pulsko kupalište.
Stojim do koljena u vodi odmah ispod terena za odbojku u pijesku s kamenim bijelim oblutkom veličine kokošjeg jajeta u desnoj ruci. Gledam kroz taj bijeli kamen u ruci fokusiran na struju vlastitih misli.
Sjetio sam se Robija, dragog prijatelja i suradnika iz New Yorka. Posljednjih nekoliko mjeseci on mi je ukazao na nekoliko meni bitnih stvari u životu. Jedna od tih "stvari" bila je i "parmigiana burger".
"You know, to ti je nešto super, jako je ukusno to volimo jesti u New Yorku... razmišljam o tom burgeru gledajući u taj bijeli kameni oblutak... pohana pileća prsa, mozarella, šalša od pomidora u pecivu za burger... stavili smo ga u "La loggia" na jelovnik... dobar je, ali ipak, zašto ne bi doradili taj burger i dodali mediteransko istrijanski štih...
U brašno bi mogli još dodati sitno nasjeckane listiće svježeg ružmarina, sitno nasjeckane listiće svježeg bosiljka i naribani parmezan, a u smjesu za pohanje u jaje malo meda i maslinovog ulja...
Dakle, danas kuham! Oči su mi zasjale, osmijeh osvanuo na lice iako je sunce već bilo na zalasku... kako mi je ovaj kamen u ruci donio inspiraciju, odlučio sam ga uzeti sa sobom u kuhinju nakon što ga prokuham u kipućoj vodi, i s njime napraviti na plitkome tanjuru pesto od kapara, šeri pomidora, malo češnjaka, bosiljka i par kapi maslinovog ulja... cool... a kako sam na Valkanama... burgeru dajem ime po tom pulskom kupalištu... kamen ću zadržati u svojem "le art brut" kuharskom priboru i dalje ga koristiti kao alat (vraćam se djelomično u kameno doba) a to preporučam i vama ako vam se recept svidi... uzmite oblutak sa svoje omiljene plaže i koristite ga u kuhinji za izradu raznih pesta... tnx Robi for inspiration... i što si mi uletio u misli... New York City Boy!
Sastojci za 1 osobu:
Priprema:
Pripremiti tri duboka tanjura i jedan plitki. U jedan tanjur staviti glatko brašno sa sitno nasjeckanim listovima svježeg ružmarina, bosiljka i sitno naribanog parmezana.
U drugi tanjur napraviti smjesu od jednog jaja, 3 jušne žlice maslinovog ulja i 2 jušne žlice meda, dobro izmutiti vilicom.
U treći tanjur stavite krušne mrvice.
U četvrti ravni tanjur, kamenom oblutkom kojeg ste našli na vašoj omiljenoj plaži izgnječite pola zrna češnjaka, dva lista bosiljka, jedan cherry pomidor i nekoliko kapi maslinovog ulja. Gnječite lagano oblutkom po tanjuru sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu (cca 2 do 3 minute).
Pileća prsa razrežite na pola kao knjigu , da na jednom kraju budu spojena. Između prorezanih stijenki piletine, ravnomjerno rasporedite smjesu od povrća i začina koju ste dobili gnječenjem oblutka po tanjuru pa zatim meso zaklopite.
Takvo meso umočite u kompaktnu smjesu jaja, meda i maslinovog ulja, pa zatim stavite u tanjur s brašnom, ružmarinom, bosiljkom i parmezanom. Okrenite i lagano pritisnite jednu i drugu stranu da se smjesa ravnomjerno upije u po mesu.
Takvo meso ponovo umočite u smjesu jaja, meda i maslinovog ulja pa zatim uvaljajte lagano u tanjur sa krušnim mrvicama. Sada je vaše meso spremno za prženje.
Ako nemate šalšu od pomidora možete ju vrlo brzo pripremiti na sljedeći način: narežite pomidor na kockice, bacite ga u tavu na vrelo maslinovo ulje pržite tako cca nekih 5 minuta, uz dodatak čajne žličice meda, prstohvat soli, prstohvat papra , par listova bosiljka i dvije jušne žlice vode. I to je to - dobili ste svoju "express šalšu".
Meso kojeg ste uvaljali u smjesu za pohanje ispecite u tavi u dubokom vrelom ulju nekih 7 minuta. Razrežite pecivo za burger na pola, oba dva unutarnja kraja namažite s malo šalše.
Na donju polovicu peciva položite ispohano meso, na njega stavite dvije tanke fete mozzrele koje ste izrezali, (toplina mesa istopiti će mozzarelu unutar 40-ak sekundi), zatim po mozzareli i mesu prelijte jušnu žlicu šalše, preklopite, zatvorite oči, zagrizite i uživajte u ovom vašem jelu.
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...
Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...