La Loggia Labin, miris espressa iz šalice, terasa i pogled na Kvarner... Jutro, mir, tišina... priprema za doručke odavno je spremna.... kad evo ga... silazi iz soba i prvi jutarnji gost.
Pozdravlja me ljubazno i započinjemo razgovor... kaže kako živi "u Switzerland" a porijeklom je iz ovih krajeva. Htio je doći prije lokalnih izbora, i pomoći "ljudima dobre volje", ali da je nažalost zakasnio, jer ga je obuzela nova životna strast... kaže da je iznenađen rezultatima izbora... uz lagani osmijeh na licu napominjem mu da na moju veliku radost, jedina politika koja mene zanima jest gastronomija.
Pitam ga što bi za doručak... a on odgovara skuliranim zen tonom s iskrivljenim hrvatskim naglaskom koji baca malo na njemački: "Stori mi nešto dobro i iznenadi me, ću ti platití extra"... e to najviše i volim... naklonim se i povučem se u kuhinju, svoju "gastro Valhallu"... razmišljam si on je kao neki političar, poslovnjak iz sjene... sigurno je kao takav premazan svim mastima... dakle i ovo jelo mora biti takvo... i u mojem ludom gastronomskom "le art brut" umu, stvari se počinju nizati određenim slijedom...Dakle danas kuham!
Napomena: Budući da je ovo jelo nastalo i bilo inspirirano ovim susretom, Gospodin je pristao da objavim ovaj razgovor uz uvjet da ne spominjem njegovo ime i prezime.
Sastojci za 1 osobu:
Priprema:
Zagrijati toster ili ako ga nemate tavu. Na toster staviti tortilju na sredinu tortilje posložiti to jest "armirati " tortilju dugim i uskim fetama pancete, po njoj poprijeko u liniji pobacati pršut na trakice, ribani tvrdi kravlji sir, jušnu žlicu šalše od pomidora, dva nasjeckana lista svježeg bosiljka, 5 zrna kapara, i sve lagano preliti maslinovim uljem.
Tortilju zatim zarolati kao palačinku i peći ju nekih 2 do 4 minute u tosteru.
Nakon toga izvaditi iz tostera, staviti na ravan pjat i zagristi duboko u nju... i dok žvačete svoj prvi zalogaj zatvorite oči i uživajte... osjetit ćete sve brojne ugodne masti kojima su premazani političari... "Uomo Politico" Rules! Ugodan Vam dan dragi čitatelji...
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...
Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...