GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Toast - jaja i pomidor

| Autor: The Outlaw Chef


Onaj cool feeling kad se vratiš kući s posla i znaš da si sada napokon malo slobodan, ugasiš mobitel ili ga staviš na avionski mod, pa ga koristiš za slušanje omiljene muzike s YouTubea… nikome taj dan više ništa ne duguješ… otvaraš frižider uzimaš cherry pomidor, malo gaude, rokulu i jedno jaje… uzmeš i jednu fetu toast kruha, ti znaš da je sad TVOJE vrijeme uživanja… stavljaš slušalice na uši pa preko mobitela i YouTubea staviš omiljenu glazbu i kreneš s kuhanjem... Cool feeling, biti sam sa sobom ali bez suvišnih misli sa omiljenom glazbom u ušima i probranim miomirisima hrane u nosnicama…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Toast - jaja i pomidor

Sastojci za jednu osobu:

  • 1 feta toast kruha
  • 10 dkg gauda sira
  • par dkg rokule
  • 3 cherry pomidora
  • 1 jaje
  • malo maslinovog ulja
  • čajna žlica meda
  • pola čajne žlice cvijeta morske soli
  • 6 malih listića svježe mente

Priprema:

Prvo stavimo u kipuću vodu jaje i kuhamo cca tri minute. Nakon toga stavimo ga u zdjelu hladne vode i ogulimo ga pa zatim oštrim nožem prerežemo na pola.

Stavimo fetu kruha u toster, pa ju istostiramo sve dok ne dobije smeđe pruge po svojoj površini, pa kruh izvadimo iz tostera. Oštrim nožem gaudu sir razrežemo na tanke trakice, te ga privremeno stavimo po strani.

Tri cherry pomidora razrežemo oštrim nožem na polovice pa ih stavimo na manji ravni tanjur tako da prerezana strana bude okrenuta prema gore. Na svaku razrezanu polovicu stavimo par zrna cvijeta morske soli pa pričekamo minut, dva da pomidor pusti vodu i da se sol rastopi. Nakon toga na svaku razrezanu polovicu stavimo mali listić svježe ubrane mente pa zatim s punom žličicom meda prekrijemo sve polovice cherry pomidora i listiće mente… baš kao kad farbamo nekakvu drvenariju pa lakom prijeđemo površinu drva da bi ju zaštitili.

Zatim na tostirani kruh stavimo par dkg rokule, pa po njoj posložimo na tanko nasjeckane trakice sira, na sredinu položimo razrezanu polovicu jaja (onu drugu možete odmah staviti u usta i pojesti dok slažete tost). Sada na sredinu polovice kuhanog jaja stavimo jednu polovicu cherry pomidora s cvijetom morske soli, listićem mente i medom.

Ostale polovice cherry pomidora postavimo pomalo po površini tosta to jest po trakicama sira. Cijelu površinu tosta, listiće sira, rokulu, pomidore i jaje lagano prelijemo maslinovim uljem.

Zatim uzmemo džepni brener kojeg možete kupiti u svakoj većoj butigi i ponekom manjem kiosku za dvadesetak kuna, pa s njime lagano s par centimetara udaljenosti prolazimo po površini pomidora sve dok med ne zakipi (a to će se desiti za cca 7 do 10 sekundi) onda plamenom prođemo po trakicama sira sve dok ih ne rastopimo… i napokon naš je toast spreman za konzumaciju…

Jedite ga kako god znate i umijete… vilicom i nožem, rukama i nogama… bitno je da uživate u njemu kao i u okusima koji će vas preplaviti dok ga budete jeli… dragi ljudi, želim vam cool dan… vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater