GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Toast jabuka i menta

| Autor: The Outlaw Chef


Kada sam prije par mjeseci šetajući pulskim mrkatom čuo u pozadini s nekog štanda pjesmu od Đavola "Jagode i čokolada" čiju je melodiju prodavač malo pjevušio a malo fućkao, te vidio na štandu preko puta jagode uredno posložene u košarici... kreirao sam toast "Jagode i čokolada".

Još sam onda sebi obećao da ću napraviti nekoliko varijanti slatkih voćnih toasteva... Došao je i taj dan, danas je toast "Jagode i čokolada" dobio mlađeg brata, toast "Jabuka i menta".

Sjedim tako iza svoje kuće u hladu smokve i kamenog zida i dopisujem se sa svojim frendom i kolegom chefom iz Tokija. Nevjerojatno je kako danas tehnologija čini čuda - olakšava komunikaciju i "nabrijava" kreaciju.

Dopisujemo se tako o raznim glupostima po pitanju snage uma i časti, izmjenjujemo nekakve osobne ideje o pripremanju pojedinih jela, komentiramo razne tipove kuhinjskih noževa... najednom on spomene riječ "mentality", a meni zbog toga pogled pobjegne na mentu u vrtu... gledam ju, malenih vrckastih listova i tamnozelene boje, pored nje raste ljuti feferon, ima nešto bijelih cvjetova, 5, 6 zelenih i dva su već zrela crvena ploda... gledam u jabuku u ruci koju sam upravo htio zagristi, onako iz gušta, za doručak... e neću! Sad znam, danas kuham! Yhaaaa...

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Toast jabuka i menta

Sastojci za jednu osobu:

  • dvije fete kruha
  • jedna jabuka
  • maslinovo ulje
  • jušna žlica smeđeg šećera
  • 15 dkg tamne čokolade za kuhanje
  • 1 jaje
  • 4 do 5 listića mente
  • jedan ljuti crveni feferon

Priprema:

Jabuku narežemo na kolutiće i sredinu kolutića očistimo od tvrdog dijela i koščica malim oštrim nožem, a feferon narežemo na tanke kolutiće.

Dvije fete kruha umočimo u smjesu od jaja, smeđeg šećera, maslinovog ulja (jedna jušna žlica maslinovog ulja u smjesi), tamnu čokoladu za kuhanje nožem izmrvimo na srednje i male komade, listiće mente isperemo slatkom vodom.

U tavu na vrelo maslinovo ulje stavimo da se prže dvije fete kruha i dva kolutića jabuke. Kada kruh i jabuke lagano i mjestimice posmeđe s jedne strane okrenemo ih na drugu stranu da se prže još nekih 50-ak sekundi.

Smanjimo temperaturu na minimum... lagana vatra... Zatim kolutiće jabuke stavimo na jednu fetu kruha, i po kolutićima jabuke i po kruhu stavimo iskomadanu čokoladu na naćin da ispunimo cijelu površinu fete kruha i jabuke čokoladom, po čokoladi stavimo listiće mente i sitno nasjeckani ljuti crveni feferon. Sve ovo poklopimo drugom fetom kruha koja se pržila pored. Po površini druge fete kruha kojom smo poklopili čokoladu i jabuku pobacamo ostatak komadića čokolade pa poklopimo tavu poklopcem na nekih 40-ak sekundi, da se čokolada otopi po kruhu. Kada se čokolada otopila, maknemo tavu s izvora topline , izvadimo toast na neku dasku ili tanjur i pustimo ga da odstoji nekoliko minuta.

Nakon toga toast razrežemo u dva trokutića, posložimo jedan trokutić preko drugog, dekoriramo po želji, da li preljevom od bijele čokolade, listićem mente i još jednim feferonom - nebitno, vama na volju... Bitno je da ćete osjetiti već nakon prvog ugriza kako se sljubljuju gorkasto slatkast okus čokolade za kuhanje s jabukom, svježinom mente i blagom ljutinom feferona...

Dobar tek!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT... 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter