Velika većina ljudi povezuje Brijune odnosno u ovom slučaju Brione s Titom, predsjednikom onovremenske države, po meni vrhunskim svjetskim frajerom, playboyem, svjetskim državnikom… što je OK… ali pravi otac Brijuna bio je Mr. Karl Kupelwieser, industrijalac, vizionar i gentleman… On je od močvarnog otoka stvorio šumovit krajolik, predivnih pejzaža, i tu nastanio mnoge zanimljive životinjske vrste, izgradio hotele, vile, casino, ribnjak, prvi bazen s morskom grijanom vodom u ondašnjoj Europi, najluksuzniji zoološki vrt u ono doba, golf i polo terene… Njemu dugujemo današnje ostatke Brijuna nadajući se i maksimalno se trudeći da idućih godina povratimo makar desetak posto prijašnje slave. Dragi čitatelju, jeste li kada čuli za Spidermana, Ironmana, Kapetana Ameriku, Hulka i ostale čudnjikave likove u kričavim kostimima koji u današnje vrijeme zadivljuju našu djecu i ono dijete što živi zatočeno u nama? Jeste li kada čuli za "Marvela" stvoritelja tih SF likova… Siguran sam da jeste… E pa za razliku od Marvela koji je izmislio te likove pridajući im razne zanimljive moći koje nas zadivljuju… gospodin Kupelwieser je bio realan "Marvel" onog doba i kao industrijalac - vizionar pridonio je mnogim realnim tehnološkim čudima onog doba, koja su odavno pala u zaborav… dokazujući da je ovo naše moderno doba ipak manje čudnovato nego što je bilo prije nekih stopedesetak godina. Koje su to stvari? E pa neću vam reći… Pssst… to je danas "strogo zaboravljena tajna"… Njemu u čast, pravom ocu ovog predivnog otočja, kreiram ovo ukusno predjelo… Respect, gospodine Kupelwieser!
Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Tagliata Ramstek alla Kupelwieser
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Patlidžan narežemo na fetu nešto tanju od našeg malog prsta na ruci pa ga stavimo peći na vrelo maslinovo ulje s malo cvijeta morske soli. Nakon cca 2,4 do 3 minute okrenemo patlidžan na drugu stranu, prelijemo ga dok se prži na maslinovom ulju sa sokom od pola naranče, pečemo ga još minut i pol, maksimalno dva s druge strane pa ga maknemo sa izvora topline.
U drugoj tavi zatim na vrelom maslinovom ulju pržimo ramstek narezan na trakice, papriku narezanu na trakice, čajnu žlicu crvenog papra u zrnu, pet do sedam svježih listova lovora… Nakon cca 5 minuta naš je ramstek s paprikom spreman za slaganje te ga maknemo s izvora topline.
Na veliki bijeli tanjur možemo kao pozadinu doslovno "baciti" pola šake rukole. Na rukolu stavimo fetu patlidžana. Na fetu patlidžana posložimo papriku pa na nju stavimo trakice prženog ramsteka na koji stavimo cca 7 dkg krupno naribane sira gaude, preko koje stavimo nekoliko trakica pržene crvene paprike… Sve poprskamo s par kapi maslinova ulja i naš je pjat spreman… dobar Vam tek dragi ljudi!
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.