GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Sugimoto Burger

| Autor: The Outlaw Chef


Tek ponekad, budemo svjesni (ali nakratko) nekih malih stvari u životu koje nam zapravo puno znače.

Za nekog rockera profesionalnog glazbenika to bi mogla biti Fender gitara. Za nekog dječaka to bi mogao biti mali metalni autić. Za mene je to, moj Sugimoto japanski chef nož. Uvijek je tu uz mene a nikad ga ne primjećujem, čak i kada radim s njime.

Za cijenjeni regionalni list Glas Istre, uvijek se potrudim iz poštovanja prema tom glasilu napisati neki novi autorski recept. A taj je nož bio prisutan u 90 % takvih slučajeva, pa tako i danas.

Sugimoto Burger

Baš sam se malo uronio u džunglu vlastitog uma u potrazi za novim receptom, kad me nazvao šjor Urkić i rekao mi:

"Gospodine Damjan, imam nešto ča bi vas moglo interesati...."

"A ča je to?", upitao sam ga... a on smirenim tonom poput Date - androida iz serije "Star trek" odgovara: "Dimljeni file srdele".

"Ja sam u La Loggi", odgovaram mu ja, donesite mi to hitno. Četrdesetak minuta kasnije, nakon što sam probao uzorak... bio sam spreman za pulsku Tržnicu... kad tamo Edi sa svojim dečkima iz benda Edi East Trance Blues sviri PAKLENI ISTRIJANSKI BLUES... Dio Can! Sav san se naježia!

Edi Maružin i Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Uz duhovni blagoslov njihovog bluesa upadam u gastro vrajži trans... zatvaram oči i osjećam okus dimljenog filea srdele... njemu se u mojem bolesnom umu pridružuje ovčji sir, bijeli šampinjoni i zrna crvenog papra netom izgorena plamenom brenera dok su padala po fileu srdele, ovčjeg sira i šampinjona uz par kapi maslinovog ulja kao blagoslov.

...ej! Šta ima! Uzvikne Borna i trgne me iz transa...i sad znam... Danas kuham!.

PS: A prije nego i skuham da dodam još i ovo... još nije stiglo ni u Glas Istre... a recept je već u Japanu... Ludilo.

Sugimoto Burger

Sastojci za 4 osobe:

  • 6 filea dimljene srdele (1,5 filea po osobi)
  • 20 dkg ovčjeg sira
  • 25 dkg bijelog šampinjona
  • 20 zrna crvenog papra
  • jedna svježa tikvica
  • 4 mala okrugla peciva
  • jedan vrajžji blues
  • 1 dcl maslinovog ulja.

Priprema:

Tikvicu isjeći na kolutiće, šampinjone na tanke listiće pa ih 5 do 7 minuta ispeći na roštilj ploči, ili na tavi.

Dok se peku na njih staviti okrugla mala peciva razrezana na pola da "upiju šmek". Nakon cca 7 minuta maknuti ih s izvora topline. Na prvu polovicu peciva staviti sloj gljiva, pa jedan i pol file dimljene srdele, na srdelu staviti sloj tikvica... na sloj tikvica naribati ovčjeg sira (cca 5 dkg) preliti sve maslinovim uljem pa ga topiti džepnim brenerom (kojeg možete kupiti u većoj butigi hranom ili bilo kojem kiosku za cca 20-ak kuna)...

Dok topimo ovčji sir plamenom kroz plamen ubaciti zrna crvenog papra nek' malo izgore dok prolaze kroz plamen i padaju po siru...

Kad se sir rastopi nakon 40-ak sekundi, poklopiti gornjom polovicom peciva... zagristi u burger uz neki opaki blues u okolini... dobar tek...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini