Nakon vrlo interesantnog dana na poslu dolazim doma i odlučujem se da ću ostatak popodneva provesti u dvorištu… zavalim se u dvorišni naslonjač, tu odmah ispod palme , zatvaram oči i počinjem u mislima slagati mirise, boje i okuse… Danas je dan za ono nešto, ma znate, da je onako kako treba… sočno, s nekoliko dominantnih ali izdvojenih okusa da se prepliću ali ne miješaju… i dok gledam u divlju rokulu kako raste na granici između malog jezerca i livade uz povremeno pljuskanje vode jednog nemirnog koi šarana koji bezuspješno pokušava svojim ustima uloviti "krvopiju komarca"… oči mi počinju sjati i uz lagani osmjeh na licu odlazim iz dvorišta u kuhinju i znam… danas kuham!
Sastojci za 2 štabele osobe:
Priprema:
U vreloj slanoj vodi s par kapi maslinovog ulja skuhajte paštu, da bude al dente… procijedite ju… u tavi na vrelom maslinovom ulju pržite stabljiku celera, breskvu nektarinku, cherry pomidor - sve narezano na kockice. Nakon 4 do 5 minuta prženja kad je voće i povrće na pol mekano dodajte pola žlice meda, jednu čajnu žličicu cvijeta morske soli, 5 listova svježeg bosiljka i 10 dkg divlje rokule (možete i pitome kupovne, ja ju imam na livadi pa zato…), pa sve to uz lagano miješanje pržite na srednje jakoj vatri još nekih 4 do 5 minuta.
Nakon toga u tavu sa celerom, breskvom i rokulom ubacite skuhane špagete pa sve dobro nekih 60-ak sekundi izmiješajte pa maknite s izvora topline…
Stavite paštu u tanjur ili poluduboku zdjelu pa po njenoj površini pobacajte 15 dkg gorgonzole narezane na kockice, sve poprskajte s nekoliko kapi maslinovog ulja, sjednite u dvorište, na balkon ili jednostavno stavite tanjur na prag otvorenog prozora, pa pogleda uprtog u nebo jedite i uživajte, dok se vaše misli nestašno istrčavaju po plavome nebeskome svodu… dobar vam tek, dragi ljudi!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.