GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Spaghetti Brionez

| Autor: The Outlaw Chef


Gledam tako pogleda usmjerenog u meso i razmišljam... što je slasnije - mlada junetina ili možda piletina? Na Brionima sam i prontivam ručak za VIP goste.

Ovi Brioni su "right stuff"! Puni zanimljivih anegdota između svjetski poznatih VIP-ovaca… jednom je tako prilikom poznata holivudska glumica Sofia Loren nakon "ugodnog" druženja s Titom odlučila skuhati špagete za sebe i njega… bili su to spaghetti bolognese, i vjerujem da su bili slasni, za prste polizat…

Tim tragom odlučujem se ovom "mladom frendovskom paru" iz prošlosti, njima u čast svojim dragim gostima napraviti Spaghette Bolognez ali ne bilo kakve.

Malo ću ih modificirati uzimajući u obzir karakterne crte Sofije Loren i Tita… Tito je bija Čovik od naroda pa uzimam trdi juneći but, Sofia je bila "paprena i vatrena" pa uzimam jednu crvenu ljutu chili papričicu… ali bila je i slatka kao glumica pa ću dodati i žličicu livadnog meda… ovo sada više nisu špageti "bolognez" , nego spaghetti "Brionez"… našem mladom privremenom paru u čast i našim dragim VIP gostima u slast! Dakle - 3,2,1 - krenimo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Spaghetti Brionez

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g špageta No 5
  • 1 crvena kapula
  • 4 česna češnjaka
  • 4 stabljike celera
  • 4 mrkve
  • 1 kg pomidora
  • 10 dkg svježih listova bosiljka
  • 70 dkg junećeg buta krupno samljevenog
  • 10 dkg sušene govedine
  • čajna žličica zelenog papra u zrnu
  • jedna ljuta crvena chilly papričica
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • jušna žličica livadnog meda
  • jušna žlica cvijeta morske soli, i … to bi bilo to

Priprema:

Na jakoj vatri u tavi na vrućem maslinovom ulju pržimo crveni luk nasjeckan na tanke kolutiće, nakon par minuta dodamo mrkvu i celer narezane na kockice.

Kada kapula, mrkva i celer počinju dobivati smećkaste tonove po sebi, vatru smanjimo na pol snage pa dodamo pomidor na sitno nasjeckan oštrim kuhinjskim nožem.

Uz konstantno miješanje sve ovo pržimo do same granice zagorenosti, pomidor mora biti malo jače pečen da bi pustio u jelu onaj svoj "šmek".

Kada dođemo do te granice da jelo zagori (…osjetit ćemo to po mirisu, i po tome da bez obzira što miješamo namirnice u tavi se počinju lijepiti za njeno dno) zatim dodamo 1 dcl vode i lagano ali konstantno miješamo a vatru smanjimo na minimum.

Kada smjesa u tavi postane kompaktna nakon prvog podlijevanja vodom dodamo prstohvat - dva soli i čajnu žlicu zelenog papra.

Vodu dodajemo po potrebi uz konstantno miješanje čisto da smjesa u tavi ostane gusta.

Odmah zatim ubacimo mljevenu junetinu i na trakice narezanu sušenu govedinu. Sve ovo kuhamo nekih 30-ak minuta na srednje jakoj vatri uz konstantno miješanje.

Zatim dodamo jušnu žlicu livadnog meda (cijelo vrijeme svakih par minuta promiješamo sadržaj tave te podlijemo s malo vode održavajući tako gustoću šuga).

Desetak minuta nakon dodavanja meda ubacimo 10 dkg svježih listova bosiljka nasjeckanih na krupno i 4 česna češnjaka rukom zdrobljena pa zatim narezana na sitno i jednu malu crvenu ljutu chili papriku narezanu na kockice…

Sve ovo kuhamo još nekih 1,5 h na laganoj vatri uz povremeno miješanje i šugo Brionez je pronat. Petnaest minuta prije nego šugo maknemo sa vatre u lonac s kipućom slanom vodom stavimo kuhati spaghette, te ih nakon 15-ak minuta maknemo s vatre i procijedimo.

Servirati na sljedeći način: velikom vilicom namotati špagete pa ih tako prenijeti na pjat. Po njima velikom žlicom preliti naš šugo Brionez, dobili smo izgledom kao nekakvu planinu, vulkan od spaghetta i šuga… sada, pincetom umetnemo po špagetima par zrna kapara a na vrh stavimo jednu malu ljutu crvenu chili papriku koju ne moramo pojesti, ali ako smo barem malo odvažni i hrabri, možemo ju barem jedno malo licnuti… Buon appetitto gente!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter