Stojim, gledam, slušam... vidim crvenu zemlju i iz nje kako u urednim redovima rastu luk, češnjak, tikvica, pomidori... Vrlo je vruće, ali lagani povjetarac oko mene i pjev ptica toplinu pretvaraju u ugodu, baš kao što kad dodaš hladnu vodu u kiseli limunov sok dobiješ osvježavajuće piće.
I mislim si: vremena u životu imamo malo, ili ga imamo puno... a moja nutrina mi odgovara... ako ispuniš svaku minutu svojeg života sa 60 dragocjenih sekundi... onda je život sam po sebi dragocjen, usudio bih se reći gotovo beskonačan. Koliko vremena treba ljudima da uzgoje i odnjeguju ovakav predivan vrt u koji gledam... pretpostavljam sigurno četiri do pet mjeseci.
Meni će trebati svega nekoliko minuta da iščupam iz zemlje glavicu luka, češnjak, da uberem jednu tikvicu i nekoliko grančica mirišljavog bosiljka, pa još 30-ak minuta da napravim od njega neko jelo.
Ti ljudi njegujući ovaj vrt u samom procesu izrade uživali su sigurno svih 4 do 5 mjeseci. Ja sam od procesa branja i kuhanja uživao sigurno nekih 40-ak minuta.
Jesu li oni uživali dulje od mene? Je li intenzitet radosti i užitka bio jači u mojoj nutrini prilikom kuhanja? To ne znam. Ali vjerujem da su i oni kao i ja svaku minutu ispunili sa 60 dragocjenih sekundi. U tih 60 dragocjenih sekundi pronaći ćete svoj mir i sreću, vjerujte mi. Dakle danas kuham... Yhaaaaa!!!
Složenost: "piece of cake"
Sastojci za 4 štabele osobe:
Priprema:
Na sitno narežite gore spomenuto povrće i aromatično bilje (tikvica, luk, češnjak, bosiljak, ružmarin, svježi pomidor, sušeni pomidor) i stavite ga posebno u zdjelice.
U poludubokoj tavi na zagrijano ulje prvo stavite pržiti luk, pa kad luk lagano požuti dodajte svježi pomidor.
Nakon 3 do 4 minute ubacite sušeni pomidor i dolijte 1 dcl vode. Nakon 5 minuta dinstanja ubacite bosiljak i ružmarin i tako dinstajte još nekih 7 minuta. Nakon 7 minuta dodajte 0,5 l vode, kada voda zakipi u poluduboku tavu sa svim povrćem stavite direktno špagete da se kuhaju u toću.
Smanjite toplinu na minimum, kostantno miješajte ali oprezno da se špageti ne razbiju.
Nakon nekih 15 do 17 minuta maknite jelo s izvora topline, prelijte još jednom maslinovim uljem, pustite 10-ak minuta da malo odstoji, te si zatim priuštite dragocjene sekunde koje se nalaze u Vašim minutama, dragocjenog užitka u jelu i dobrome društvu... živili!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...
Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...