Kako bi rekli naši stari: "Dio can, che caldo!" ...stvarno, ke sparina ovih dana hara našim zrakom... čovjek nema volju za pretjeranim kretanjem, jedino plivanjem u moru. A o hrani da i ne govorimo... kome se jede po ovoj sparini... ali opet... hrana je dobra... jesti je lijepo... he, he, he...
Dakle jede mi se nešto hladno, osvježavajuće, da je zasitno, a opet da ne pada teško na stomak, ali da ima nekoliko jakih okusa u sebi koji sljubljuju nekolicinu blagih okusa u svojoj gastro frekvenciji...
Znam, takvo nešto ne postoji, zato ga sada moram izmisliti... u svojem bolesnom "outlaw" gastronomskom umu smišljam opak plan: sljubit ću oštar okus gorgonzole, sušeni pomidor, vatru, papriku - s blagim okusom sirove tikvice, svježeg pomidora, i to uz pomoć maslinovog ulja, malo soli, frižidera i jedne vinske čaše.... dakle: danas kuham, yhaaaaaaa!!!
Sastojci za 2 osobe:
Priprema:
Razrezati sušeni pomidor na trakice, listiće rokule oprati pa osušiti, zelenu papriku očistiti od peteljke i sjemenki pa ju izrezati na kockice veličine graška... Svježi pomidor razrezati na kockice nešto veće od graška... sirovu tikvicu razrezati na kockice veličine graška...
U praznu vinsku čašu na stalku stavimo tikvicu razrezanu na kockice.
Na tikvicu u čaši stavimo pomidor razrezan na kockice.
Po pomidoru u čaši pobacamo listove rokule.
Po rokuli poredamo sušeni pomidor razrezan na trakice.
Po pomidoru razrezanom na trakice stavimo pomiješane kockice zelene paprike i gorgonzole veličine graška.
Površinu čaše, gorgonzolu i papriku prelijemo maslinovim uljem, pa posolimo i zatim džepnim ili kuhinjskim brenerom, to jest plamenom lagano prolazimo po paprici i gorgonzoli, sve dok se površina gorgonzole ne rastopi a paprika dobije smećkaste točkice od plamena.
Takvu salatu u čaši stavimo u frižider.
Što se dogodilo... narezali smo sirovu tikvicu na kockice koja je sama po sebi neutralna i u svom sirovom obliku sklona upijanju drugih aroma i okusa u svoju strukturu.
Kako na površini imamo jako oštre tonove gorgonzole i paprike, pojačane plamenom brenera, a u sredini rokulu i pomidor, tikvica će sjediniti ove jake oštre i srednje okuse koje se nalaze na površini i sredini čaše.
Nakon 10-ak minuta stajanja u frižideru, izvadimo čašu, prelijemo njen sadržaj sokom od pola limete, te malom vilicom dobro sve izmiješamo , a zatim kušajte... okus koji ostaje je nov i svjež... baš kao prvi bonbon kojeg ste u djetinjstvu probali, ali ste to vjerojatno već i zaboravili... dobar tek...
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...
Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".
Jednom riječju - GASTRONAUT...