GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Salata "le bon-bon"

| Autor: The Outlaw Chef


Kako bi rekli naši stari: "Dio can, che caldo!" ...stvarno, ke sparina ovih dana hara našim zrakom... čovjek nema volju za pretjeranim kretanjem, jedino plivanjem u moru. A o hrani da i ne govorimo... kome se jede po ovoj sparini... ali opet... hrana je dobra... jesti je lijepo... he, he, he...

Dakle jede mi se nešto hladno, osvježavajuće, da je zasitno, a opet da ne pada teško na stomak, ali da ima nekoliko jakih okusa u sebi koji sljubljuju nekolicinu blagih okusa u svojoj gastro frekvenciji...

Znam, takvo nešto ne postoji, zato ga sada moram izmisliti... u svojem bolesnom "outlaw" gastronomskom umu smišljam opak plan: sljubit ću oštar okus gorgonzole, sušeni pomidor, vatru, papriku - s blagim okusom sirove tikvice, svježeg pomidora, i to uz pomoć maslinovog ulja, malo soli, frižidera i jedne vinske čaše.... dakle: danas kuham, yhaaaaaaa!!!

Salata "le bon-bon"

Sastojci za 2 osobe:

  • 2 vinske čaše na stalku
  • 10 dkg gorgonzole
  • 10 dkg sušenog pomidora
  • 3 manje zelene paprike
  • 10 dkg rokule
  • 25 dkg svježeg pomidora
  • polovica sirove tikvice
  • sok od pola limete
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • prstohvat krupne morske soli
  • jedan frižider
  • malo vatre...

Priprema:

Razrezati sušeni pomidor na trakice, listiće rokule oprati pa osušiti, zelenu papriku očistiti od peteljke i sjemenki pa ju izrezati na kockice veličine graška... Svježi pomidor razrezati na kockice nešto veće od graška... sirovu tikvicu razrezati na kockice veličine graška...

U praznu vinsku čašu na stalku stavimo tikvicu razrezanu na kockice.

Na tikvicu u čaši stavimo pomidor razrezan na kockice.

Po pomidoru u čaši pobacamo listove rokule.

Po rokuli poredamo sušeni pomidor razrezan na trakice.

Po pomidoru razrezanom na trakice stavimo pomiješane kockice zelene paprike i gorgonzole veličine graška.

Površinu čaše, gorgonzolu i papriku prelijemo maslinovim uljem, pa posolimo i zatim džepnim ili kuhinjskim brenerom, to jest plamenom lagano prolazimo po paprici i gorgonzoli, sve dok se površina gorgonzole ne rastopi a paprika dobije smećkaste točkice od plamena.

Takvu salatu u čaši stavimo u frižider.

Što se dogodilo... narezali smo sirovu tikvicu na kockice koja je sama po sebi neutralna i u svom sirovom obliku sklona upijanju drugih aroma i okusa u svoju strukturu.

Kako na površini imamo jako oštre tonove gorgonzole i paprike, pojačane plamenom brenera, a u sredini rokulu i pomidor, tikvica će sjediniti ove jake oštre i srednje okuse koje se nalaze na površini i sredini čaše.

Nakon 10-ak minuta stajanja u frižideru, izvadimo čašu, prelijemo njen sadržaj sokom od pola limete, te malom vilicom dobro sve izmiješamo , a zatim kušajte... okus koji ostaje je nov i svjež... baš kao prvi bonbon kojeg ste u djetinjstvu probali, ali ste to vjerojatno već i zaboravili... dobar tek...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT... 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter