GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Risotto alla Brijunska Madonna

| Autor: The Outlaw Chef


Jednom sam zgodom šećući se brijunskom rivom ispred onog kipa "golišave kupačice" susreo velikog brijunskog gentelmana mr. Edija. Odmah smo počeli pričati o gastronomiji, dotakli smo se dijelova mesa i ostalih namirnica koje danas gotovo da i ne koristimo - na primjer juneću jetricu, pa smeđi šampinjon, pa sušene gljive…

Zbog čega neka jela i namirnice, iako su dobra i zdrava, padaju u zaborav?

"Pa valjda zato da bi ih ponovo otkrili, i nakon dužeg vremena ponovo uživali u njima", kaže mr. Edi, "a to je ljepota življenja, osjećati strast prema malim uobičajenim stvarima u životu… kao mirisu morske obale, osmjehu na nečijem licu, nekoj ideji koja nam sine u glavi, mirisu ručka koji samo što nije gotov..."

Kako smo spominjali juneću jetricu i gljive, odlučio sam u tu priču dodati par šaka riže i pozabaviti se s rižotom… Kako mu dati ime… budući da smo sasvim slučajno dok smo razgovarali bili okrenuti prema kipu "golišave kupačice" složili smo se zapravo dao sam tu čast mr. Ediju da ime rižota bude: "Risotto alla Brijunska Madonna"… zašto?

Pa Madonna je brijunski otočić na kojemu su se navodno u Titovo doba kupale samo žene poput Jovanke, Sofije Loren i ostale golišave dame… dakle 3,2, 1… zakuhajmo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Risotto alla Brijunska Madonna

Sastojci za 4 osobe:

  • 5 šaka riže
  • 1 kg juneće jetrice
  • 0,5 kg smeđih šampinjona
  • 15 dkg sušenih vrganja
  • 4 mandarine
  • čajna žličica listova majčine dušice
  • čajna žličica crvenog papra u zrnu
  • dva do tri prstohvata cvijeta morske soli
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 4 česna češnjaka
  • 2 dcl osmijeha…

Priprema:

Juneću jetricu narezati na kockice, smeđe šampinjone narezati na tanke fete, mandarinu očistiti od kore i odvojiti ju na kriške, 4 česna češnjaka očistiti od korice i zdrobiti ih rukom, pa zatim nožem narezati na sitno.

Prvo u plitkoj tavi u vrelom maslinovom ulju pržiti juneću jetricu i mandarinu sve dok se sadržaj ne počne lijepiti za tavu a jetrica ne posmeđi. Zatim dodati dec vode pa kad sve uskipi dobro promiješati pa prebaciti u dublju tavu.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Risotto alla Brijunska Madonna

Čestitamo! Sada ste dobili temelj za vaš Madonnin rižoto. Kada smo sve prebacili u dublju tavu, vatru stavimo na srednju jačinu, pa ubacimo smeđe šampinjone, češnjak i sušene vrganje.

Sve ovo lagano miješamo i pržimo na srednje jakoj vatri nekih 7 minuta, pa zatim dolijemo još 3 do 4 dcl vode i promiješamo pa ubacimo 5 šaka riže, čajnu žličicu crvenog papra.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Risotto alla Brijunska Madonna

Sada konstantno miješamo i pržimo rižu sa svime ostalim u padeli dok riža ne postane staklasta, zatim dodamo 4 dcl vode i konstantno miješamo pa dodajemo samo onoliko vode koliko je potrebno da smjesa ostane gusta.

Pažnja! Obavezno konstantno miješajte rižu jer to daje gustoću rižotu. Kuhajte tako uz miješanje rižoto nekih 10 minuta pa ubacite čajnu žličicu majčine dušice i dva prstohvata cvijeta morske soli. Nakon 3 do 5 minuta kuhanja s majčinom dušicom vaš rižoto je gotov i spreman za konzumaciju. Dobar tek dame vi koje se volite kupati po otocima i gospodo!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter