GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Riblja roštiljarka "alla Poležano duro"

| Autor: The Outlaw Chef


Che teplina... dio can... dobija san od oca neku ribu, par cipala i par oradela, mogao bi danas za ručak baciti neki roštilj... cvrčci škripe svojim nogama i krilima, stvarajući predivnu "kakofoniju" pomiješanu s povremenim krikovima galebova...

Uživam u ovim zvukovima Mediterana, fali mi još samo zvuk mora... odlazim iz kuće, sjedam u svoju "oldschool alfu"... IIIK! Zaškripe vrata i VROOOAM! Zvuk upaljenog motora... tri minute kasnije... eto me uz more na Stoji na barakama...

Izlazim iz auta i krećem se prema staroj smokvi uz samu morsku obalu. Kad tamo... na smokvi već stoji Silvije… šta ima, pitam ga onako usput, dok se i ja s vrećicom penjem na smokvu, s ciljem da uberem par smokvi, za bacit na roštilj… a on odgovara: "Eto ga Barba Damjan, sladim se malo... ti?"…pita on mene... a ja mu uz žvakanje prezrele fermentirane smokve odgovaram: "Došao sam po par smokvi, imam tu neku ribu, par pomidora, tikvicu i paprike iz vrta, pa bi bacio neki roštilj"... a on će na to: "Hoćeš da napravimo roštilj tu kod mene u bistrou?"

Dogovor je pao, a kako je bistro na samoj obali mora, teško je odoljeti takvom izazovu...palim roštilj... ostalo je povijest... yhaaaaaa i danas kuham!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Riblja roštiljarka "alla Poležano duro"

Sastojci za 4 osobe:

 • 2 cipla (cca 25 do 30 dkg svaki)
 • 2 orade (cca 25 do 30 dkg svaki)
 • 2 zrele smokve
 • 1 veći pomidor
 • 1 veća tikvica
 • 2 zelene slatke paprike
 • 1 grančica ružmarina
 • 1 grančica bosiljka
 • maslinovo ulje
 • cvijet morske soli
 • prstohvat crnog friško samljevenog papra

Priprema:

Očistite dva cipla i dvije orade, pa u njihovu trbušnu šupljinu koju ste premazali krupnom soli i maslinovim uljem stavite po malu grančicu ružmarina, u svaku ribu po jednu.

Razrežite smokve na polovice, razrežite pomidor na fete nešto tanje od vašeg prsta.

Ako ste veliki poput Frankensteina, onda usporedite debljinu klasičnog ljudskog prsta.

Razrežite zelenu papriku na polovice, tikvicu razrežite na fete jednake debljine kao i pomidor.

Na roštilj ploči, koju ste premazali tankim slojem maslinovog ulja i posuli ju krupnom solju, postavite peći ciple i oradele.

Između ribe poredajte razrezanu smokvu, pomidor i tikvicu na fetine i papriku.

Pecite otprilike jednako dugo kao i ribu.

Kada oko na ribi počne bijeliti, vrijeme je da okrenete ribu na drugu stranu, zatim okrenete istovremeno i povrće i smokvu.

Za ribu ćete prepoznati da je gotova ako joj se izvlači kost na prednjoj peraji od uz glavu, a oči su joj kompletno bijele.

Povrće i smokva dobiti će smećkastu koricu s jedne i druge strane. Cca pet minuta prije nego je riba gotova, skinite s grančice ružmarina iglice i pobacajte ih po ribi. To isto napravite i s bosiljkom, skinite listiće bosiljka i položite ih samo na fetine pomidora koji se peče na ploči.

Znači ribu i povrće ste pekli cca 7 do 10 minuta sa svake strane prije nego ste ih posložili na oval. Sada sve to prelijete s maslinovim uljem, postavite na stol i uživajte s vašim najmilijima...

Primijetit ćete kako se okus pečene smokve sljubljuje s ostalim povrćem, ribom, bosiljkom i ružmarinom... kao da nije voće već neko slatkasto povrće.... ljeto je, uživajte u okusima Mediterana...

Dobar tek!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT... 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini