GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pjato alla "am salam"

| Autor: The Outlaw Chef


Evo me hodam po Fažanskoj rivi prema molu gdje vozi brod za Brijune… "Hello… do you want a boat trip... Brijuni?", nadobudan mladić postavlja mi pitanje, nadajući se proviziji od prodane karte… i dok lagano hodam po fažanskom molu odgovaram mu: "Ne treba mi prijevoz, gazit ću po vodi do Brijuna… poput Isusa… po vlastitoj slobodi…".

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pjato alla "am salam"

Dolazim do kraja mola, naslanjam se na staru bijelu lanternu i nastavljam s tipkanjem ovog teksta u svoj mob… stanje svijesti i sloboda… koliko sam zapravo slobodan? I što je to mjerilo slobode? Hm… pokojni i kultni južnoafrički predsjednik Nelson Mandela proveo je vrlo dugi niz godina u zatvoru kao politički zatvorenik. Njegovo zatočeništvo počelo je u goloj ćeliji bez kreveta, stolice ili stola… njegovi tamničari mučili su ga na dnevnoj bazi konstantno i psihički i fizički… dugi se niz godina osjećao onako kako je i trebao - kao poniženi zatvorenik bez volje za boljim sutra… ali onda se jednog jutra u njegovoj glavi nešto promijenilo U krajnjem stanju neslobode, psihičke i fizičke poniženosti zapitao se - koliko je zaista slobodan? I odmah je od svoje podsvijesti dobio odgovor… "Slobodan si onoliko koliko to poželiš biti". Od toga je jutra promijenio način razmišljanja i osjećao se slobodnim, osjećao se dobro, pozitivno bez obzira na okolinu… svakim danim sve više i više… s vremenom su mu u sobu počeli stavljati namještaj… stol, stolicu, krevet… a njegovi tamničari postali su njegovi poslužitelji i butleri… iz zatvora su ga ispratili kao Južnoafričkog predsjednika… Ja radim po cijele dane od jutra do sutra… ali sam isto tako odlučio biti slobodan, usprkos radnom vremenu, usprkos licemjerima koji se smiješe a iza leđa na razne brutalne načine pokušavaju sabotirati nečiji rad i trud… zapamtite, ideju ne možete uništiti niti joj nanijeti štetu… ideja nema tijela, ona je bezoblična ali ipak djeluje na okolinu i ljude… ideja jest cilj, osoba s idejom je kreativna osoba, ona stvara okolinu oko sebe i u savršenoj je harmoniji sa svemirom…

Nego dosta filozofiranja, zakuhajmo nešto lagano i ljetno… uživajte u životu svi vi dragi i kreativni ljudi...

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pjato alla "am salam"

Sastojci za jednu osobu:

  • polovica slatke paprike
  • trećina tikvice
  • pola nektarinke
  • pola pomidora
  • nekoliko rotkvica
  • grančica ružmarina
  • nekoliko listova bosiljka
  • 7 dkg gaude
  • par kapi maslinovog ulja
  • čajna žličica soli

Priprema:

Papriku narežemo na pola pa joj izvadimo sjemenke, trećinu tikvice izdubimo u cijev sa čajnom žličicom, gaudu i pomidor narežemo na kockice, rotkvicu i breskvu narežemo na kockice, iglice ružmarina usitnimo, listove bosiljka izrežemo na sitno.

U papriku stavimo listove bosiljka, gaudu i pomidor na kockice prelijemo maslinovim uljem i posolimo. U izdubljenu tikvicu stavimo nektarinku, rotkvicu izrezanu na kockice s usitnjenim ružmarinom, posolimo i prelijemo maslinovim uljem.

Sve ovo stavimo u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva Celzijusa i pečemo cca 35 minuta.

Izvadimo iz pećnice i serviramo na veliki ravan tanjur, jedemo i uživamo u vlastitoj slobodi… živjeli svi vi dragi i kreativni ljudi… vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum