GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Omelette cento fontane

| Autor: The Outlaw Chef


...mi se para da je točno podne. Galeb stoji na rivi i gleda u more u nadi da će naletjeti neka riba, ili doplutati neki kus sendviča koji je ispao "debelom Hansu" s izletničkog broda, dok sjena podno njegova rektuma mirno stoji prikovana za vrući asfalt... Ja sjedim na Brijunskome trgu i gledam u more na fažanski zaljev, a pogled mi se zaustavlja na tamno plavoj Učki koju omeđuje svjetlo plavo nebo… Lijep je i Brijunski trg, iako na prvu djeluje prazno… na Brijunima je, ako niste znali, neka posebna energija koja zrači na više frekvencija i golica čovjekovu maštu… Ja tako umjesto praznog trga vidim trg popločan bijelim i glatkim od tabana izlizanim kamenom na kome se nalazi stotinu fontana iz kojih izlazi svježa i bistra Brijunska voda, dok mlade seljanke obučene u bijele platnene haljine nose košare s jajima, gljivama, pomidorima i začinskim biljem… A sad brzo u kuhinju da mi ne pobjegne misao i da ovu fatamorgansku halucinaciju podijelim s vama dragi čitaoče preko ovog recepta… i još samo ovo : pa ne bi stari Rimljani gradili svoje ljetnikovce, male terme i relax "man Cave" još prije par tisuća godina tu na Brijunima da nisu "nanjušili" tu čarobnu stvaralačku energiju otoka koja čini svakom oku ovaj otok drugačiji i prekrasan po vlastitim željama… dakle… 3,2,1… zakuhajmo!

Omelette cento fontaneOmelette cento fontane

Sastojci za jednu osobu:

  • dva jaja (od kokoške)
  • 10 dkg plave gorgonzole
  • jedna kruška
  • jedna gljiva šampinjon
  • jedna cherry rajčica (ma šta rajčica! …valjda se reče pomidor… Da, upravo to)
  • 0,03 dcl maslinovog ulja
  • cvijet morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško samljevenog papra

Priprema:

U manjoj zdjelici vilicom izmutiti dva jaja. Krušku izrežemo na tanke fete po dužini, gorgonzolu izrežemo na tanke fete. Šampinjon i cherry pomidor izrežemo na pola. Neki mogu staviti i dva listića kadulje, ali bolje nemojte… sasvim je dovoljan okus koji rezultira sljubljivanjem kruške i gorgonzole u jajetu. (Ja sam stavio kadulju jer volim njezin jak okus, ali velikoj većini ljudi se to ne bi svidjelo… dakle bez kadulje).

U plitku tavu na vrelo maslinovo ulje stavimo pržiti dvije fete kruške, sa svake strane cca po minutu, istovremeno stavimo pržiti dvije polovice šampinjona i jednu polovicu cherry pomidora, nakon minut i pol izvadimo cherry pomidor i šampinjon iz tave na manji plitak tanjur a fete od kruške koje smo prije minut i pol okrenuli na drugu stranu ostavimo u tavi da se prže još nekih tridesetak sekundi.

Nakon 30-ak sekundi po njima prolijmo izmućena jaja, dodamo prstohvat cvijeta morske soli i trećinu žličice friško samljevenog papra. Kada se površina jaja počne stvrdnjavati ali je još uvijek malo mekana po jaju i kruški stavimo 10 dkg plave gorgonzole izrezane na listiće… Nakon cca jedne minute kada se gorgonzola smekša preklopimo naš omlet napola pa ga serviramo na velikom ravnom tanjuru, izrežemo ga lagano nožem uz pomoć vilice i uživamo u slasnim doživljajima… dok žvačemo, obratimo pozornost na to kako se sljubljuju okusi kruške i gorgonzole, dok u našim ustima počinju "raditi stotine fontana sline"… U slast dragi ljudi… vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom