GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Omelette alla smokvin list

| Autor: The Outlaw Chef


Ljeto je, noći su ugodne, tople, ja sjedim na travi iza kuće i gledam u zvijezde… mislim da će uskoro zahladiti a ja ću sjediti na hladnoj zemlji okružen vlastitom podsvijesti… Ono, onaj feeling… kada si gladan uspjeha… ali misliš da ti trenutno ništa ne ide od ruke, i onda dok tražiš po imeniku mobitela osobu koja bi ti možda mogla pomoći savjetima, ali trenutno niti jedno ime ne odgovara tvojoj intuiciji… i onda pod blagim svjetlom mjesečine, u ekranu mobitela spaziš odraz nečijeg lica i dva oštra oka koja te posmatraju… teška srca priznaješ samome sebi… on je taj, jedino me on može spasiti, kažeš zatim samome sebi: "Da, to sam ja… ja jedino sebe mogu spasiti"… dakle unutarnjom filozofijom došao sam do riječi "jaja", znači jaja imam… idemo dalje… pogled mi klizi kroz mrak i noćni zvuk zrikavaca… klizi pa se zaustavi na susjedovoj smokvi i na njoj obasjane mjesečinom na ne tako visokoj grani dvije zrele smokve… prelazim ogradu, uberem ih, pa onda opet nazad u svoje dvorište do bosiljka kojeg proždiru vrtni puževi… Njih skidam s listova pa ih bacam u malo jezero… uz zvuk proždrljivog pljuskanja vode, koi šarani dobivaju svoju večeru… svojim japanskim džepnim nožićem ubirem pet, šest listova bosiljka, pa ulazim u kuhinju… i…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Omelette alla smokvin list

Sastojci za jednu osobu:

  • 2 jaja
  • jedna veća ili dvije manje smokve
  • 10 dkg gauda sira
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • čajna žličica soli
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • pet-šest svježih listova bosiljka

Priprema:

Izmutite dva jaja u zdjelici, smokvu razrežite na deblje fete, listove bosiljka odvojite od peteljki i na ribežu na krupno naribajte gaudu u manjoj zdjelici.

Na vrelo maslinovo ulje stavite pržiti izmućena jaja iz zdjelice, dodajte prstohvat soli, smokvu narezanu na fete, pa zatim naribanu gaudu sir pa po njoj pet, šest listova bosiljka.

Kada se jaja stisnu u tvrdu smjesu, preklopite vaš omlet servirnom žlicom, postavite ga na velik ravan tanjur, poprskajte ga s par kapi maslinovog ulja i bacite prstohvat friško samljevenog papra po njemu… zatim uživajte u ovome jelu kao i u vlastitome životu, jer vi sami birate hoćete li uživati ili se patiti, vjerujte mi… sve ostalo je fikcija.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter