Sunce i bura predivna kombinacija, uz plavo nebo, zelenu travu i tamno plavo more s bijelom pjenicom koju ocrtava jak i hladan vjetar po površini, osjećam se sretnim, a osmijeh mi se ocrtava od uha do uha… opet sam onaj dječak bez ikakvih briga i sposoban sam uživati u sadašnjem trenutku… moj kreativni gastronomski um kombinira: ovaj sadašnji trenutak, osjećaj slobode i radosti iz okoline prebacujem na tanjur… 3, 2, 1… zakuhajmo!
Sastojci za 4 osobe:
Za umak:
Priprema:
Za okruglice:
Krumpir dobro operemo pa mu ogulimo koru. Koru krumpira osušimo kuhinjskim ubrusom pa ju stavimo sa strane. Krumpir stavimo kuhati. U međuvremenu poriluk narežemo na što sitnije komadiće, filete slane srdele također narežemo na sitne komadiće. Lovor također oštrim nožem usitnimo.
U zdjelu stavimo sitne komadiće srdele, sitne komadiće lovora i sitne komadiće poriluka, dodamo oštro brašno pa sve dobro izmiješamo rukom.
Kada smjesa postane kompaktna, dodamo dva kuhana krumpira i dva jaja pa sve dobro izmiješamo rukom, pa dobiveno tijesto oblikujemo u kuglice nešto manje od loptica za stolni tenis. Dobivene kuglice ubacimo u kipuću vodu pa ih kuhamo 7 do 10 minuta dok se ne dignu na površinu vode. Nakon toga kuglice izvadimo iz vode, ocijedimo pa ih ubacimo u tavu na vrelo maslinovo ulje, pa ih pržimo uz konstantno okretanje dok ne dobiju koricu zlatne boje. Kuglice izvadimo na kuhinjski ubrus i pustimo par minuta da se ocijede od ulja.
Za umak:
U zdjelu stavimo 4 kuhane cikle, 1 kuhani oguljeni krumpir, jušnu žlicu meda, prstohvat soli, prstohvat friško samljevenog zelenog papra, kuhani poriluk i 0,5 dcl maslinovog ulja. Sve ovo dobro izmiješamo štapnim mikserom dok ne dobijemo gustu smjesu, pa ostavimo po strani koju minutu.
Za prženu koru krumpira:
Krumpir dobro operemo pa mu ogulimo koru koju zatim osušimo kuhinjskim papirnatim ubrusom. Krumpirovu koru stavimo pržiti na vrelo maslinovo ulje dok ne postane zlatne boje, zatim ju izvadimo iz tave i stavimo na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.
Slaganje tanjura:
Na velikom ravnom tanjuru prvo stavimo prženu koru krumpira, zatim po njoj prelijemo veliku žlicu umaka od cikle i poriluka. Po krumpirovoj kori i umaku posložimo tri okruglice od srdele i lovora po kojima mjestimice stavimo umak od cikle i poriluka, na okruglice u sredini na umak od cikle i poriluka položimo jedno zrno zelenog papra… tanjur je spreman, dobar tek!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".