GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Nadimljena kruška

| Autor: The Outlaw Chef


Vrijeme… koliko traje… koliko ga cijenimo… uvijek mislimo da ga imamo u nedovoljnim količinama… govorimo: "još samo malo" ili "ah, da mi je još samo koji dan godišnjeg odmora"… "da imam još koji sat više sna"… ovdje na zemlji G silom ili silom težom vrijeme Vam traje brzinom koju poznajemo ili zapravo koju su nas naučili da mislimo da poznajemo.

Već u svemiru izvan dohvata sile teže i utjecaja gravitacije našeg planeta vrijeme prolazi na malo drugačiji način. Odete li na primjer gore u svemir na mjesto koje sam opisao i ostanete 12 mjeseci te se zatim vratite na majku Zemlju od koje ste otišli, iznenadit ćete se činjenicom kako je za vaših 12 mjeseci na zemlji prošlo 7 godina… znači 7 x 12 mjeseci… ili prije nego li ste promijenili posao i živjeli ste uobičajenim "uredskim stilom života" bili slobodni svaki vikend i po ljeti po tridesetak dana provodili godišnje odmore pa zatim da počnete raditi u gastronomiji, pa radite konstantno recimo po 12 sati dnevno… i onda nakon nekog dužeg vremenskog perioda uzmete jedan slobodan dan… taj jedan slobodan dan trajat će vam jednako kao barem pet slobodnih dana onda kada ste živjeli usporenijim ritmom života. A vjerujte mi, u tom jednom danu proživjet čete i odraditi više stvari nego u onih "mlitavih" pet dana koje ste koristili u prošlosti… Znači vrijeme ne protječe drugačije samo u svemiru nego i u našim umovima, naša je stvar kako ćemo si "naštimati sat u glavi"...

A u svemiru, s ove moje točke gledišta, sada dok sjedim po ovoj vrućini na rivi i gledam u površinu mora pa onda zatim u zvijezde… čini mi se da je i nešto bolja klima… sigurno je i hladnije nego ovdje kod nas na Zemlji… pitam se kakvog je okusa i mirisa taj svemir? …u svojem psihodeličnom gastronomskom umu slažem si odgovor: sigurno ima okus po kruškama koje su kiselkasto slatkaste a mirišu po dimu od ružmarina… ha, ha, ha… dakle… zakuhajmo nešto s kruškom i ružmarinom uz blagoslov vremenskog plamena…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Nadimljena kruška

Sastojci za jedinku:

  • 1 veća ili dvije manje kruške
  • limunov sok od 1/2 limuna
  • grančica - dvije ružmarina
  • jušna žlica meda
  • par kapi maslinovog ulja
  • 7,5 dkg dobre volje
  • 1 osmijeh na licu
  • 30 minuta dobre glazbe

Priprema:

U čaši izmiješamo jušnu žlicu meda s limunovim sokom od 1/2 limuna i jednom čajnom žlicom maslinovog ulja. Krušku očistimo od peteljke i koščica, narežemo ju na kockice nešto veće od graška pa ih stavimo u staklenu čašu.

Na kockice od kruške u čaši stavimo grančicu ružmarina pa sve to u čaši prelijemo sokom od limuna, meda i maslinova ulja. Zatim džepnim brenerom ili običnim upaljačem zapalimo grančicu ružmarina. Kada listovi ružmarina počnu gorjeti i dimiti se čašu poklopimo tanjurićem od šalice za kavu. Sada se u čaši stvorila "aromatićna izmaglica" od dima koji je izašao iz ružmarina.

Tako poklopljenu čašu stavimo na desetak minuta u frižider da se kruška rashladi i da upije eteriku dima ružmarina. Nakon toga izvadimo ovu hladnu voćnu salatu iz frižidera i uživamo u aromi kruške s blagim okusom dimljenog ružmarina… dobar tek i uživajte u eteričnosti života dragi ljudi… vaš Outlaw

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater