GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Mona Lizini brkovi

| Autor: The Outlaw Chef


Postoje ljudi koji vole promjene, postoje i ljudi koji vole praviti promjene. Oni od nečeg klasičnog naprave nešto novo i posebno… Neki na primjer uzmu stari Porsche 911 i prerade ga u supermodernu jurilicu klasičnog izgleda. Neki od takvih umjetnika nazivaju se "Singer"... Uz svoje goste u restoranu tako sam jedne večeri odlučio modificirati jedan ukusan i predivan kolač kojeg radi naša slastičarka, a koja je po mišljenju gostiju i po mojem skromnom mišljenju zasigurno jedna od najboljih slastičarki u Istri. Tako sam uz sugestije svojih stalnih gostiju, bračnog para Deana i Radice Spasovski iz Slovenije odlučio prepraviti legendarne Vesnine mađarice koje su bezvremenski klasik, u super modernu gastronomsku sportsku vituru… Bračni par Spasovski, koji su vrsni gurmanski znalci pomogli su mi u kreaciji odnosno u nadogradnji ovog klasika…

…probudite i vi kreatora u sebi, uzmite od negdje svoj omiljeni kolač pa ga sa svojim prijateljima ili znalcima redizajnirajte po svome ukusu… probudite dijete u sebi, jer nikada niste prestali biti ono dijete koje ste bili… samo vas je zagušila birokratska svakodnevica…. dakle 3,2,1… zakuhajmo! Yhaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Mona Lizini brkovi

A evo i nekoliko riječi od Deana Spasovskog… Naslovljeno: "Teče i kreće se - ništa ne ostaje".

"Radujem se da danas imamo tu čast, da ovaj recept pripremamo zajedno i sa sastojcima mojeg dragog prijatelja Damjana Bistričića - vašeg omiljenog kuhara.

Naime, upoznali smo se prije samo malo više od mjesec dana ali odmah sa veoma zanimljivim dijalozima oko svega. Jer hrana zavisi od kuhara koji ju priprema, a ovaj od toga koliko je širok u znanju, obrazovanju, životnim pogledima, životnih iskustava i prijatelja koje je susreo u životu. Koliko je dobra njegova hrana neću opisivati, vi čitatelji Glasa Istre ga poznajete puno duže nego ja.

Na Brijune već dugo dolazim svake godine, i uvijek dovedem samo i jedino bar par novih prijatelja. Jer otok je božje čudo prirode, a ljudi koji tamo rade i brinu o nama i o otoku čine ljeta pozitivno nezaboravna.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Mona Lizini brkovi

Tijekom života, generalno i paušalno, zaključio sam da ljudi koji žive pored mora nisu baš skloni i ne raduju se promjenama, za razliku od nas ljudi koji u biti živimo uz rijeke. Mijena nije strašna, čak štoviše, danas je i obaveza. Mijenjati moramo čim više, ukoliko možemo obavezno unaprijed planirano i unaprijed pripremljeno na moguće slabosti u budućnosti - samo tako promjene uvijek vode na bolje.

Nemojte se bojati promjena, posebno kad je u pitanju hrana - to nije Mona Liza kojoj crtamo brkove, no nekad uz promjenu su rezultati zapanjujuće bolji, i što je najvažnije - puno ukusniji. Za njega znam, Damjan je kuhar umjetnik, koji se ne boji promjena. Meni je to obaveza.

Danas smo se osudili i zajedno promijenili povijest otoka, legendarnu slasticu mađaricu. Oprostite gospođo Mona Liza Brijuna. Da bi pričarali kretanje isjekli smo je japanskim nožem u obliku žarećeg sunca koje izgleda kao da se vrti u krugovima kada ga pogledamo, istočili na nju kao more one fantastične voćne kreme koje je Damjan pripremio unaprijed i na kraju pojeli polako i sve, tako da nije ništa ostalo na tanjuru. Jer sve teče i kreće se, a na kraju nikad ništa ne ostane vječno. Osim možda nekih stvari koje ne smijemo mijenjati. Znate koje".

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Mona Lizini brkovi

Sastojci za tri osobe:

  • 3 gotova kolača mađarice
  • 2 jušne žlice meda
  • maslinovo ulje
  • čajna žličica sitno nasjeckanih pistacija
  • par listova kadulje
  • 2 kruške
  • 4 smokve
  • par bobica grožđa
  • nekoliko listova bosiljka

Priprema:

Prvo u manjem loncu i 1,5 dcl kipuće vode s 5 - 6 listova kadulje desetak minuta kuhajte polovicu kruške, pa ju maknite s izvora topline. Zatim u manjoj zdjelici s dvije jušne žlice meda vilicom umiješajte kuhanu krušku i čajnu žličicu maslinovog ulja dok ne dobijete gustu kremu od svega pa na kraju unutra ubacite čajnu žličicu nasjeckanih pistacija i dobro ju izmiješajte.

Smokvu narežite na tanke kolutiće, a svježu krušku na tanke fetice. Kolač mađaricu narežite na trokute pa ju u obliku vrtloga ili sunca posložite na ravan tanjur, okolo i između posložite kolutiće smokve i fetice svježe kruške a po svemu prelijte kremu koju ste napravili od kadulje, kruške, meda, maslinovog ulja i pistacije…

Dobar vam tek dragi ljudi... i ne zaboravite, probudite dijete u sebi kojeg ste uspavali klasičnim birokratskim uspavankama…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum