GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Menula "Šćava" on the rock

| Autor: The Outlaw Chef


Uvijek i vazda ona priča kako danas tako i prije pedeset lit... Jutros sam čuo dvije šjorice na merkatu kako govore: "Danaska više ništa nije sveto, zaboravljaju se stare vrednote… ovi mladi više nemaju poštovanja prema ničemu… samo jedu hamburgere i hranu iz pekare… i bulje u uone piće ekrane od mobitela…".

Nakon toga, dok sam čekao iza njih da kupim koju glavicu češnjaka, pogled mi se zaustavio na susjednom štandu i na listu kelja obasjanog jutarnjom sunčevom zrakom…

Pomislio sam: kada bih sada otišao u obližnji trgovački centar i sjeo u jedan od kafića na caffe, kladim se sa bih čuo dvije mlađe djevojke kako govore: "Ovi stari su prolupali, ne poštuju nikoga, bezobzirni su i samo utjeruju neku svoju pravdu… tjeraju nas kad dođemo kući da jedemo neku čudnu hranu…".

Izgleda da su one dvije šjorice ostarile, i to je njihov problem, a pretpostavljam da one dvije mlađe djevojke ako postoje takve, koje to govore, nisu još dovoljno sazrijele pa tako pričaju… kladim se da kada su one dvije šjorice bile mlađe, su govorile su slično svojim starijima, baš kao ove dvije studentice čiji sam razgovor zamislio u svojem umu… Možda kada bi više miješali starinsko s modernim, kada bi više izlazili na caffe i izmjenjivali "mudrosti" kroz razgovor zajedno mladi i stariji… možda bi i stvorili neki novi stil življenja… taj bi se stil nalazio negdje u sredini, i vjerujem da ne bi bio loš...

Dakle tragom toga, na svoje veliko iznenađenje uzimam ribu "menulu šćavu" koju je moj otac ulovio na udicu, a koju bi inače odbijao uzeti pod raznoraznim isprikama, na gradskoj tržnici kupujem mrkvu, krumpir i češnjak i... 3, 2, 1... zakuhavam situaciju!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Menula "Šćava" on the rock

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg krumpira
  • 0,5 kg mrkve
  • 15 dkg sušenog pomidora
  • glavica češnjaka
  • krupna morska sol
  • zeleni papar
  • maslinovo ulje
  • 8 listova lovora

Priprema:

Menule (a možete koristiti i neku drugu oldschool ribu kao cipal, salpu, šparića, malog mola i slično) oštrim nožem filetirajte.

Ako ne znate filtrirati ribu, da uštedimo na vremenu i slovima kojima baratam u ovom tekstu, odite na internet i u tražilicu upišite "filetiranje ribe", vidjet ćete vrlo je jednostavno…

Dobivene filete ribe odložite privremeno na kuhinjski ubrus i malo ih posušite. Ostatke od filetiranja, glavu i kosti, prokuhajte u slanoj kipućoj vodi 7 - 8 minuta, nakon toga iz vode izvadite glave i kosti , te u istu vodu ubacite krumpir i mrkvu narezanu na kocke i rukom zdrobljene i očišćene od korice česne jedne glavice češnjaka da se kuhaju nekih 15-ak minuta.

Istodobno stavite u plitku tavu na vrelo maslinovo ulje filete ribe da se prže 40-ak sekundi s jedne i 40-ak sekundi s druge strane pa ih izvadite i stavite u nekakvu cjediljku. Posolite ih prstohvatom soli.

Ono povrće koje ste kuhali u temeljcu od ribe izvadite u tavu u kojoj ste pržili filete ribe a u loncu ostavite vodu u kojoj i dalje lagano kipi temeljac da kuha. Znači na tavi u kojoj ste pržili filete od ribe sada lagano pržite krumpir i mrkvu na kockice i češnjak.

Po povrću dok pržite dodajte prstohvat, dva soli i prstohvat friško samljevenog zelenog papra… Ostaje vam lonac u kojem i dalje lagano kipi temeljac od ribe i povrća - u njega ubacite 5 do 8 listova lovora, pa na taj isti lonac stavite cjediljku u koju ste stavili pržene filete od ribe.

Na ovaj će se način fileti još nekih 5 minuta kuhati na pari od lovora, bit će sočni iznutra s hrskavom koricom izvana a lovor će u njihovu strukturu pustiti blag okus mediterana… Nakon nekih 5 minuta što su se fileti ribe kuhali na pari od lovora, dok ste vi istovremeno uz konstantno lagano miješanje pržili na tavi krumpir, mrkvu i češnjak, sve ugasite i maknite s izvora topline. Prvo na tanjur položite mrkvu, krumpir i češnjak pa na njega položite nekoliko fileta od ribe, sve prelijete s nekoliko kapi maslinovog ulja. Vaše je jelo sada spremno za konzumaciju... Uživajte… vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of