GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Mentalno jaje na oko

| Autor: The Outlaw Chef


Ah… che bella giornata… sunčani dan, plavo nebo, a samo za nijansu tamnije je more ispod njega u kojem jurcaju razdražene strelke, orade koje se presikavaju poput ogromnih srebrnih kovanica koje su gusari divovi sa nebesa bacili u more… gledam oko sebe i razmišljam u sebi ovo nas sunce grije, i ovdje izgleda sve plavo, zeleno od borova i bijelo od kamenom popločane rive… Ali kad bih odjurio u nekakvom vozilu koje bi kao pogonsko gorivo koristilo metal "unpentium-115" za čas bih se našao ispred sunca… Oko mene bi bilo sve crno, jedino bi sunce bilo žarko žute boje a ostale planete oko njega bile bi jedva primjetno crvene… Ah koja nepotrebna mašta, koje nepotrebno zabrijavanje… kažem "nepotrebno" jer bih vjerojatno sada trebao razmišljati o nekakvom svjetskom ratu, nuklearnim prijetnjama… i o još malom milijunu negativnih gluposti… ali znate što? Ja sam super! I baš mi se super osjeća… tako da mi je zaista žao i ne mogu trenutno suosjećati s vama o aktualnim scenarijima… Hm…. da vidimo kako bi ovu moju gastronomsku viziju, moj manijakalno chefovski um prenio na tanjur… Znači… Sunce bi bilo žumanjak od jajeta, planete žarko crvene boje zrna crvenog papra… a budući da sam ovu viziju svemira i trenutak u vremenu sa suncem i planetima stvorio mentalno u svojemu umu… Za prikazati ono "mentalno", mentalnu energiju koristit ću mentu, zapravo listove divlje mente… dakle gibam na desno u svoju kuhinju i bacam se "Le Art Brut cuisine" tehnikom na oslikavanje svoje vizije uz pomoć namirnica od hrane… 3, 2,1 ZAKUHAJMO!

Mentalno jaje na okoMentalno jaje na oko

Sastojci za jednu personu:

  • jedno jaje
  • pola jušne žlice crvenog papra u zrnu
  • petnaestak listova svježe mente
  • 15 dkg na grubo naribanog tvrdog ovčjeg sira
  • jušna i pol žlica maslinovog ulja
  • čajna žličica cvijeta morske soli

Priprema:

Izdvojimo listiće svježe mente na manji tanjurić, naribamo na ribežu na krupno tvrdi ovčji sir - cca 15 dkg. Na vrelom maslinovom ulju počnemo peći jaje na oko. Nakon cca minut i pol, kada je jaje na pola pečeno, svugdje naokolo po polusirovom bjelanjku posložimo naribani ovčji sir, žutanjak mora ostati čist, bez komadića sira. Nakon još cca minut i pol, dva… kada se sir rastopi a okolni bjelanjak pobijeli i očvrsne, po otopljenom siru postavimo listiće svježe mente, a po cijelom jaju bacimo prstohvat cvijeta morske soli.

Nakon što smo posolili, samo po žumanjku stavimo trećinu jušne žlice crvenog papra u zrnu ali samo po žumanjku, ostatak papra u zrnu… cca nešto manje od trećine jušne žlice postavimo ispod bjelanjka prije nego stavimo tanjur (baš kao što neki pospremaju svoje "prljave mentalne stvari pod tepih" - samo je ovo bolje i pozitivnije), jaje stavimo na veliki ravan tanjur… I započnemo s objedom… dobar Vam tek, dragi moji ljudi… vaš Outlaw…

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini