GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Maneštra, onako usput (Vrtno livadna maneštra)

| Autor: The Outlaw Chef


Koliko puta prođemo ili projurimo pored nekog mjesta ili neke osobe, a da se niti ne zapitamo tko je ta osoba, ili kakvo je ovo mjesto.

Da... samo ga u našem umu osudimo kao dosadno neinteresantno mjesto ili kažemo u sebi, ova osoba je bezveze... Ali da li je to zaista tako... stjecajem okolnosti i uplitanjem više sile našao sam se u Labinu, u hotelu La Loggia... pripremamo užurbano kuhinju da bi uskoro mogli otvoriti restoran... nakon "hrvanja s kuhinjskim elementima" odličnog ručka i još kvalitetnijeg razgovora sa svojim kolegama, sjedam u svoju oldschool Alfu, kresnem motor i Vroooom! Uživam u zavojima, vozim prema Raši...

Kad najedanput - kočim! Zaustavljam se odmah pored mjesta gdje su tovari na ispaši... izlazim iz auta s pobjedonosnim osmjehom na licu... zašto se ne bih ovdje zaustavio, uvijek mi se činilo da je to neko bezvezno mjesto, ali sad vidim da sam gadno pogriješio... pa ovdje je prekrasno!

Nikada ovdje nisam bio, hodao ovim livadama... hodam... gledam, osluškujem, mirišem zrak oko sebe... Vidim mladi koromač... iz džepa vadim džepni nož... svojeg pouzdanog švicarca "Vine mastera", berem koromač, vidim i koprivu, berem njene mlade izdanke uzimam i divlji radić... i sad znam... danas kuham Maneštru!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Maneštra, onako usput (Vrtno livadna maneštra)

Sastojci za 4 osobe:

  • 20 dkg pancete
  • 10 dkg mladog koromača
  • 7 dkg mlade koprive
  • 4 veće mrkve
  • 2 glavice luka
  • 1 mladi češnjak
  • 1 mladi luk
  • stručak šparuga
  • 6 do 7 listova svježeg bosiljka
  • prstohvat svježe majčine dušice
  • dva prstohvata soli
  • prstohvat papra
  • mala konzerva graha 2,5 dcl...

Složenost: srednje

Priprema:

Na zagrijano maslinovo ulje ubacimo sitno nasjeckane 2 glavice luka. Kada luk postane staklenkast ubacimo u lonac 4 mrkve, nasjeckane na kose kolutiće.

Nakon 5 minuta ubacimo pancetu narezanu na kockice. Kada panceta po svojoj strukturi postane staklenkasta dodamo rukom iskidane šparuge i podlijemo s 1 dcl malvazije.

Nakon što su se šparuge, mrkva, luk i panceta dinstale nekih 3 do 5 minuta u malvaziji, u lonac ubacimo mladu koprivu, koromač i podlijemo s 3 dcl vode.

Nakon što voda zakipi kuhamo još nekih 4 minute pa ubacimo dva prstohvata soli, prstohvat papra, i grah iz konzerve. Nakon 5 minuta kuhanja ubacimo bosiljak i majčinu dušicu.

Začine uvijek ubacujte u jela pred kraj kuhanja jer tako sačuvaju izvornost okusa i svježinu. Kada se začini kuhaju od samog početka u jelu, uslijed djelovanja temperature kuhanja njihov okus i učinak bude znatno umanjen... i eto... nakon što ste ubacili začine kuhajte sve još nekih 5 minuta, pa ugasite izvor topline, sačekajte 10-ak minuta da maneštra odstoji, stavite u pjat i guštajte... Dobar Vam tek, dobri ljudi!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini