GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by the Outlaw Chef: Kruška onkraj duge

| Autor: The Outlaw Chef


Zadnje tri godine pišem knjigu o "Le Art Brut" kuhinji - to je filozofski esej obogaćen receptima za one koji se usude otići skroz do druge strane ogledala. Pišem ju "po starinski" nalivperom u bilježnicu s debelim koricama, a slike jela crtam vodenim bojicama i grafičkom olovkom… Kasnije ću je pretipkati u kompjuter, a slike i rukopis uz pomoć skenera pripremiti pred tisak…

Danas gledam u tu knjigu, u te crteže… filozofija nije loša, recepti su dobri a crteži simpatični… Ovo sam ljeto otišao na "kuharevo putovanje" u totalno neočekivanu dimenziju spustivši se nekoliko stotina stepenica ispod zemlje… Uspinjući se ponovo prema gore usput na stepeništu došao sam do novih i mnogo vrjednijih spoznaja… He, he, he… S osmijehom na licu uzimam svoju bilježnicu, uzimam svoj brener i odlazim do roštilja u dvorištu. Bacam gotovo popunjenu bilježnicu u ložište… Kresnem svoj pouzdani kuhinjski brener i jednostavno zapalim dosadašnje spoznaje. I dok gledam kako slova i slike nestaju u narančasto plavkastom gotovo prozirnom plamenu okupanom oštrim ali ugodnim mirisom zapaljenog papira, zaključujem sljedeće: plamen je zapravo poput ubrzanog vremenskog procesa… kada bi primjerice ostavili ovu bilježnicu da negdje odstoji par stotina godina ona bi s vremenom jednako tako posmeđila, dok bi slike i slova izblijedili sve dok se na posljetku ne bi pretvorila u prah kao i u ovom slučaju u pepeo… Vatra je sve to ubrzala, filozofski gledano, znači da je vatra neka vrsta vremeplova… Ti smećkasti tonovi izgorjelog papira, zelenkasti tonovi gorućih slika i slatkasto gorkasti mirisi dima goruće bilježnice podsjetili su me na krušku, med, borove iglice, dimljeni sir, dimljenu papriku i u mojem gastronomskome umu nastalo je ovo jelo, kao što će uskoro nastati nova i puno bolja knjiga o "Le Art Brut" kuhinji, filozofski esej koji će vas odvesti dragi moji čitatelji daleko iza druge strane ogledala… Ako želite bolju , sretniju ,zdraviju i kreativniju budućnost nemojte se bojati raskrstiti sa svojom prošlosti, stvarima i osječajima oko vas…. Sjećanja su uteg a misao su krila , oslobodite se utega i poletite… Vidimo se tamo ,na najluđem domjenku ikad… Ponesite osmijeh sa sobom i pozitivne misli…. Živite slobodno i uspiješno… To je to… Cool… do idućeg recepta dragi čitatelju...

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Kruška onkraj dugeŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Kruška onkraj duge

Sastojci za jednu osobu:

jedna kruška

zelena slatka paprika

stručak svježih iglica od pina

trećina jušne žlice meda

prstohvat cvijeta morske soli

prstohvat dimljene crvene paprike u prahu

jušna žlica maslinovog ulja

jedan brener

jedan vrlo opaki i oštar nož

24 dkg osmijeha s lica

5 dkg pozitivnih misli….

Priprema:

1) Oštrim nožem narezati krušku uzduž na način da ostavimo sredinu debljine malog prsta i odstranimo koščice. Izrežemo trećinu paprike na tanke rezance. Svježe iglice od pina narežemo oštrim nožem u sitni prah.

2) "Šniclu od kruške" koju smo izrezali popalimo malo plamenom džepnog brenera, tek toliko da po kožici i strukturi mesa dobije crno smećkaste točkice.

3) Zatim po površini kruške stavimo prstohvat sitno nasjeckanih borovih iglica,

4) Iglice i krušku prelijemo trećinom jušne žlice meda

5) Po medu stavimo prstohvat cvijeta morske soli.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Kruška onkraj dugeŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Kruška onkraj duge

6) Sve to poklopimo fetom dimljenog sira i sir lagano poprskamo maslinovim uljem i zatim ga zapalimo džepnim brenerom da se rastopi po kruški, sve dok kruška kroz sir ne poprimi svoj oblik.

7) Na krušku prekrivenu rastopljenim dimljenim sirom dodamo prstohvat crvene dimljene paprike u prahu.

8) Po siru i dimljenoj paprici u prahu posložimo tri trakice zelene slatke paprike te i njih zapalimo brenerom dok im kožica mjestimice ne potamni a zrakom se počne širiti specifičan i ugodan miris pečene paprike.

8) Čestitamo, vaša je kruška spremna za konzumaciju… još samo dodajte cvijet mente ili listić mente, negdje po strani kruške… uživajte dragi ljudi… Vaš Outlaw.

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater