GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Krumpir "alla Brevona"

| Autor: The Outlaw Chef


Baš razmišljam koja je meni najdosadnija namirnica, ako ne računam na oradelu koje svake godine ima sve više na našim stiolovima i u moru… to bi za mene bio kombinacija kuhanog krumpira i slane srdele.

Meni je to bezlično i dosadno… kako da tu kombinaciju učinim zanimljivom nepcu i oku? Hm… kao mali igrao sam se često na fažanskoj obali i gledao u Brijune… za mene je to bio onda otok tabua i čarolije, nedostupan a opet blizu. Jednom sam prilikom upitao starog kralja ribara šjora Pitona koji je svakodnevno lovio u tim vodama: "Šjor, ča tamo na Brijunima žive sirene?"

"Ma ča pričaš štupidece mali!? To je otok običan ko i svaki drugi…", odgovorio mi je srdito…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Krumpir "alla Brevona"

Budući da me nije uspio uvjeriti da je to običan otok i da ja dan danas sumnjam da je otok prožet nekom "tabu čarolijom" uz krumpir i slanu srdelu u svojem manijakalnom gastronomskom umu kombiniram sušeni vrganj, smeđi šampinjon, crveni papar, maslinovo ulje, kapare, češnjak, a jelo nazivam "Brevona" baš kako su se Brijuni u ranom srednjem vijeku nazivali…

Još sam na kraju dodao i dim sušenog motara i sušene mandarine, ali vi ne morate biti toliko ludi kao ja… pitate se zašto više nisam razmišljao o morskim sirenama i žive li na tom otoku, pa zato što sam se oženio jednom sirenom i sasvim mi je dovoljna, hvala... Dakle, krenimo u akciju i kuhajmo… 3, 2, 1… Yhaaaaaa!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Krumpir "alla Brevona"

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 krumpira
  • 12 smeđih šampinjona
  • 9 dkg sušenih vrganja
  • 12 zrna crvenog papra
  • 1 jušna žlica usoljenih kapara
  • 4 fileta slane sardele
  • 4 sušena pomidora
  • čajna žličica krupne nejodirane morske soli
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 12 dkg tvrdog ovčjeg sira
  • 4 česna češnjaka

Priprema:

Smeđi šampinjon, sušeni vrganj i češnjak razrežite nožem na sitne komadiće pa ih 6 do 7 minuta dinstajte uz konstantno miješanje na maslinovom ulju uz čajnu žličicu krupne nejodirane morske soli.

Nakon isteka vremena maknite sa izvora topline. Krumpir razrežite na dvije polovice pa ga stavite kuhati deset do petnaest minuta u kipućoj slanoj vodi. Krumpir zatim izvadite iz lonca pa oštrim nožem jednu polovicu razrežite na 4 do 5 dijelova a drugoj polovici izrežite samo onaj obli stražnji dio tako da može stabilno stajati na tanjuru i da se po njoj mogu slagati ostale namirnice.

Ravnu plošku krumpira položite na veliki ravan pjat. Po površini ploške krumpira i u krugu oko nje položite naribani ovčji sir. Na plošku krumpira na kojoj se nalazi naribani ovčji sir posložite drugu polovicu krumpira koju ste narezali na 4 do 5 feta da se dodiruju samo na rubovima (pogledajte kako je posloženo na fotografiji).

U proreze između feta krumpira, žličicom ugurajte sitno nasjeckane šampinjone, vrganje i češnjak koje ste dinstali na maslinovom ulju. Filet slane srdele položite na sušeni pomidor i stavite ga na vrh krumpira, a po sardeli pincetom ili rukom poredajte 4 zrna crvenog papra, prelijte sve s par kapi maslinovog ulja i uživajte u ovom jelu koje može biti predjelo, prilog recimo hobotnici in forno ili jelo samo za sebe uz vaše omiljeno piće… želim vam cool život i dobar tek… vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter