GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Juha alla Grinč

| Autor: The Outlaw Chef


Božić i kraj godine su blizu, a Grinč, to zeleno stvorenje koje voli ukrasti Božić kao i sve radosti već je odavno ovdje pa čeka kraj godine. Hm… da li je on zaista tako zao kao što ga prikazuju crtići i filmovi, što bi bilo na primjer da mi skuhamo neku juhicu i popričamo malo s njime…

Vjerujem da bi nam bilo lakše nego da brinemo oko svjetskih i lokalnih nedaća u nedogled. Što je tu je… prilagodimo se situaciji i uživajmo bez obzira na sve, jer to je jedino najispravnije i najzdravije što možemo učiniti za sebe i svoje bližnje. Hladna glava i pozitivan um usprkos svemu, najbolje je cjepivo… dakle 3,2,1… zakuhajmo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Juha alla Grinč

Složenost: srednje

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg mrkve
  • 0,5 kg kruške
  • 1/2 limuna
  • 4 fete kruha
  • 40 dkg sira ementalera
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • 1 i pol čajna žličica zelenog papra u zrnu
  • dvije grančice ružmarina

Priprema:

Mrkvu narežemo na tanke štapiće duljine šibice, krušku očistimo od koščica i peteljke pa ju izrežemo također na štapiće duljine šibice, sir ementaler naribamo ribežom na krupno.

U loncu na vrelom maslinovom ulju prepržimo narezanu mrkvu i krušku cca 10-ak minuta dok ne počinju dobivati mjestimice smećkaste tonove od prženja. Zatim smanjimo temperaturu na minimum pa dodamo prstohvat soli i dva do tri prstohvata nožem usitnjenih iglica ružmarina. Uz lagano miješanje pržimo sve skupa dvije do tri minute pa zatim dodamo jednu i pol čajnu žličicu zelenog papra u zrnu i sok od jedne polovice limuna. Sve to dobro na srednje jakoj vatri uz miješanje pržimo oko dvije minute pa podlijemo s 7 dcl vode, dodamo dvije žličice meda, pa pomiješamo i kuhamo na srednje jakoj vatri još nekih 40 minuta pa maknemo s izvora topline.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Juha alla Grinč

Četiri fete kruha istostiramo na tosteru pa ih zatim natrljamo česnom češnjaka. Juhu zajedno s povrćem "na gusto" stavimo u zdjelice za juhu. Na juhu i povrće položimo fetu istostiranog kruha pa po njemu i površini juhe stavimo naribani sir ementaler, kojeg onda kuhinjskim ili džepnim brenerom rastopimo (ako nemate kuhinjski niti džepni brener kojeg možete nabaviti za nešto manje od 30-ak kuna u bilo kojoj većoj butigi ili kiosku, možete staviti zdjele sa sirom u pećnicu na 85 stupnjeva Celzijevih nekih 10-ak minuta čisto da se sir otopi pa ih izvadite).

Za dekoraciju možemo položiti na površinu sira komadić grančice ružmarina. Kada jedemo ovu juhu žlicom zaglavimo istostirani kruh s rastopljenim sirom pa sve do dna zdjele s juhom i komadićima pržene mrkve i kruške. Dobar tek!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater