Stalno nas u okolini i društvu oblikuju nekakva ustaljena pravila, običaji i svakodnevne navike tipa: "Zaveži pertle od cipela u mašnicu", "Poravnaj si kragnu od košulje!", "Te dvije boje ti ne idu skupa!" Ili: "…šta si poludio?! To se tako ne radi, jer svi drugi to rade drugačije!".
A zašto je to tako? Sva ova pravila unutar društva koja mi poštujemo poput nekakve sociološke religije NETKO je morao izmisliti i izvesti ih po prvi put u društvu koje ga okružuje.
Tim tragom jutros sam upitao samog sebe: ako želim pojesti jaje za doručak moram ga ili ispeći u tavi ili skuhati u loncu. Zašto? Pa valjda zato što SVI drugi tako rade…
Tko šiša to "ili" ja ću svoje jaje (a pritom mislim na kokošje, kojeg sam kupio u butigi) jesti i ispečeno i skuhano, i to bez onog "ili"… dakle… 3, 2, 1… zakuhajmo!
Sastojci za 2 osobe:
Priprema:
Gaudu naribamo na ribež, cherry pomidore rasječemo na polovice, iglice ružmarina usitnimo nožem.
U manjem lončiću s kipućom vodom stavimo kuhati jedno jaje. Nakon 3 do 4 minute kada je jaje skuhano "na tvrdo" oljuštimo mu koru, razrežemo na pola i uklonimo žumanjak a polovice kuhanog bjelanjka odložimo na manji tanjurić.
Druga dva jaja umutimo vilicom u manjoj zdjelici s prstohvatom cvijeta morske soli pa ih izlijemo na vrelo maslinovo ulje u manjoj plitkoj tavi. Čim smo izlili jaje u tavu, po jaju pobacamo cherry pomidore razrezane na pola i usitnjene iglice ružmarina.
Kada je jaje gotovo to jest kada se počelo "stvrdnjavati" u tavi, maknemo ga s izvora topline i stavimo na plitki ravan tanjur. Na to prženo jaje stavimo polovicu kuhanog bjelanjka u kojeg smo na mjesto izvađenog žumanjka stavili naribanu gaudu i nekoliko zrna kapara.
Sve to prelijemo s malo maslinovog ulja i pojedemo… u slast!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".