GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Gauda Ružmarinko

| Autor: The Outlaw Chef


Vrijeme, definira li ga otkucavanje mehaničkog sata u stotinkama, sekundama, minutama i satima? Ili osjećaj spoznaje, izlaska iz vlastite zone udobnosti... da bi kroz laganu nelagodu u sebi, napravili korak više.

Svaki taj korak više u zoni, za koju u početku mislimo da je zona nelagode, pretvara se u osvojen prostor u našu korist. On kao takav postaje automatski zona ugode, koju smo upravo osvojili našim hrabrim i pozitivnim djelovanjem.

Tim jednim korakom u nepoznato, razbijamo vlastite tabue i razvijamo se kao slobodno misaono biće.... Gledam ja tako u komad gaude i odlučim ga ispržiti, uvaljanog u jaja i brašno, pa učiniti i korak dalje u nepoznato te ubaciti u brašno jušnu žlicu sitno nasjeckanih svježih listova ružmarina.

Da okolina bude sasvim drugačija, umjesto dobro poznatog krajolika od krumpira, pomidora ili graška, odlučujem se za pejzaž od mrkve i kolutova luka, prženih u maslinovom ulju.

Dakle, danas krećem u nepoznato... pravim svoj prvi korak. Ne znam što čekate - učinite to i Vi. Usudite se, iziđite iz ugodne zone, pomaknite svoje granice i zakoračite u novu kreativnu zonu... I ne brinite, Sila je s Vama.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Gauda Ružmarinko

Sastojci za 2 osobe:

  • dvije deblje fete gauda sira, cca 10 dkg svaka
  • 4 mrkve
  • 1 glavica luka
  • zdjelica brašna
  • jušna žlica sitno nasjeckanih svježih listova ružmarina
  • 2 jaja
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • prstohvat cvijeta morske soli...

Priprema:

U zdjelici dobro izmutimo dva jaja s 0,5 dcl maslinovog ulja tako da smjesa postane kompaktna.

U drugu zdjelu stavimo 5 do 7 jušnih žlica brašna te ih dobro izmiješamo vilicom s jušnom žlicom sitno nasjeckanih listova ružmarina.

Izrežemo dvije deblje fete gauda sira, tako da svaka teži cca 10 dkg.

Mrkvu izrežemo po dužini, na tri deblje trake. Luk izrežemo na kolutove, nešto tanje od vašeg malog prsta.

Gaudu sir prvo umočimo u smjesu od jaja i maslinovog ulja i zadržimo ju tamo nekih 3 do 5 sekundi. Zatim gaudu prebacimo u zdjelu sa smjesom od brašna i ružmarina.

Sir zatrpamo tom smjesom da bude sav pokriven pa ga lagano pritisnemo dlanom i zadržimo pritisak 5 do 6 sekundi, da se brašno i ružmarin upiju u smjesu oko sira.

Nakon toga sir izvadimo iz zdjele, lagano ga otresemo, pa stavimo u tavu s vrelim maslinovim uljem.

Svaku stranu gaude pržimo cca maksimalno 1 minutu, dok smjesa oko nje ne dobije smećkastu koricu. Nakon toga sir izvadimo iz tave, te ga odložimo u ravni tanjur na kuhinjski papirnati ubrus, da upije višak ulja.

Što se dogodilo ? Jedan se manji dio smjese od brašna i ružmarina, prilikom prženja oslobodio i asimilirao u vrelom maslinovom uju. Takvo je ulje sada spremno da u njega stavimo trakice mrkve i kolutiće od luka. Mrkvu i luk pržimo cca 1,5 do 2 minute sa svake strane, sve dok im struktura na površini djelomično ne posmeđi. Luk i mrkvu zatim izvadimo u ravan tanjur na papirnati kuhinjski ubrus da upije višak ulja, dovoljno je da odstoji tako 30-ak sekundi.

Na ravan tanjur položimo fetu pržene gaude, uz nju posložimo mrkvu i luk. Nakon ovog, ne preostaje mi ništa drugo nego da vam poželim dobar tek, dragi ljudi.

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Deniz Zembo (Snimio Dejan Štifanić)

Deniz Zembo (Snimio Dejan Štifanič)

The Outlaw Chef svoje kulinarsko umijeće, između ostalog, prezentirao je i kao chef u restoranu hotela Amfiteatar, a ističe Bistričić: "Imao sam veliku čast da mi Deniz Zembo bude moj kulinarski sensei".

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater