Šećem po svojem kvartu, gledam u kuće, pa u zgrade , pa u livade, borovu šumicu i more… tu i tamo se zaustavim pa izmjenim riječ - dvije s nekim poznanikom slučajnim prolaznikom.
Ništa posebno: vrijeme, sunce i more… bla,bla, bla… pa opet malo hodam i gledam oko sebe, vidim ostatke - gdje su nekada kad sam bio mali, bili vrtovi. U tim je vrtovima bilo svega: voća, povrća, a rano bi se ujutro čuli i pijetlovi… KuKuRiKuuuuuuuuuuuuu!
A gdje ima i pijetlova ima i kokoši, a gdje ima i kokoši ima i jaja… A kakva je situacija danas? Vrtovi su zapušteni, razrušeni i zarasli u grmlje, negdje gdje ih više nema sada prolazi cesta a negdje je izniknula poneka kuća i to je sasvim ok.
Ali nema više vrtova, nema više kokoši i nema više jaja… Pa odakle dolaze danas jaja? Valjda iz dućana, zaista se ponekad zapitam jesam li normalan… jaja dolaze iz dućana kao i meso, mlijeko i gumeni bomboni… Hm… sjećam se tih vrtova, u njima je uz jaja još rastao pomidor, luk, kadulja a od cvijeća uglavnom maćuhice i dragoljub… i onda najednom otvara se moje "gastronomsko treće oko" i osjećam da sve te stvari želim danas objedinjene u jednome jelu na tanjuru za marendu… dakle, danas kuham!
Sastojci za 1 osobu:
Priprema:
Naribajte gaudu ribežom na krupno pa ju stavite u zdjelicu, pomidor narežite na kockice veličine graška, luk narežite na tanke rezance, kadulju nasjeckajte nožem na sitno…
Prvo u maloj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite pomidor narezan na kockice i nasjeckani luk, nakon 5 minuta prženja dodajte pola jušne žlice livadnog meda i prstohvat soli pa pržite tako na laganoj vatri još tri minute uz konstantno miješanje. Dobivenu šalšu maknite iz tave u manju zdjelu, a tavu isperite vodom i obrišite kuhinjskim ubrusom, pa ju stavite ponovo na srednje jaku vatru i dodajte maslinovo ulje.
Kada se maslinovo ulje zagrije dodajte dva jaja, sitno nasjeckane listiće kadulje s jedne grančice i pola čajne žličice crvenog papra u zrnu. Pecite tako uz konstantno miješanje 4 do 5 minuta, kada fritaja postane kompaktna maknite ju s izvora topline.
Slaganje jela na tanjur:
Ako nemate okrugli kalup od inoksa, izrežite dio plastične boce u kojoj ste kupili sok ili vodu na način da dobijete cijev cca 7 do 10 cm visoku, pa nju položite na ravan tanjur. U tu cijev na dno prvo položite jedan sloj fritaje, pa u kalup na fritaju stavite žlicom šalšu koju ste spržili a na šalšu stavite desetak deka naribane gaude, a na gaudu opet stavite sloj fritaje tako da potpuno pokrijete gaudu.
Na gornji sloj fritaje stavite par cvijetova dragoljuba ili maćuhica, laganim potezom rukom dignite kalup, i dobili ste fine dinning oblik svoje fritaje… uživajte u jelu!
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.