Baš sam se sjetio nekih stihova koje sam slušao na radiju kao mali u emisiji za djecu Mladena Kušeca "Tonkica Palonkica frrrrr!".
Te stihove citirao sam svojim sinovima: "Džezva lonac tava, pije mi se bijela kava"... a onda sam se sjetio... "Ružmarin, čokolada, sušeni pomidor... jede mi se slatki liquor"... yhaaaa!!!! Danas kuham!
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Čokoladu za kuhanje (ja sam u svojem perverznom slučaju koristio 98% kakaovac, ali dobra je svaka čokolada koju imate u kući , čak i ona koja nije za kuhanje i koja vam je ostala kad vam ju je NETKO poklonio, ili ona koju vaša dica nisu još stigla pojesti), raskomadane na srednje sitne komade oštrim nožem.
Ogulite iglice s grančice ružmarina i nasjeckajte ih oštrim nožem na što sitnije komadiće.
U jedan manji lonac stavite nešto manje od pola vode, na lonac stavite metalnu poluokruglu zdjelu.
Tu kreaciju lonca i zdjele stavite na izvor topline (indukcija ili plin, lagana vatra).
Kada se čokolada unutar metalne zdjele počne topiti konstantno i lagano miješajte velikom žlicom i dodajte 1,5 dcl maslinovog ulja... miješajte... kada se ulje stopi s čokoladom tvoreći konstantnu gustu smjesu dodajte sitno nasjeckani ružmarin... miješajte... kada se sitno nasjeckani ružmarin sjedini sa smiješkom topljene čokolade i maslinovog ulja dodajte 4 jušne žlice meda... miješajte... kada se med sjedini sa čokoladnom smjesom, zdjelu maknite s vatre i s lonca... i dalje miješajte.
Sada je konstantno miješanje jako bitno. To miješanje daje konstantnost smjesi i sjaj... morate miješati sve dok se temperatura čokolade ne spusti na nekih 37 stupnjeva Celzijusa.
Ako nemate gastro termometar, osjetit čete da je smjesa došla na cca 37 stupnjeva ako zdjelu u kojoj je topljena čokolada dodirnete vanjskom stranom dlana i kad vam se učini da je tu negdje po toplini kao vaš dlan.
Ako nemate kalup za praline, možete iskoristiti plastičnu ambalažu iz koje ste prije neki dan pojeli sve čokolatine ili bombonjere ili silikonski kalup za led (jednu od te dvije stvari sigurno imate) prvo na dno kalupa pospite malo praha od ružmarina kojeg ste nasjeckali, pa onda u svaki kalup stavite dva do tri tanko nasjeckana komadića sušenog pomidora.
Ovo sve zatim jušnog žlicom prelijte topljenom čokoladom iz metalne zdjele koju ste napravili. Ove kalupe punjene čokoladom stavite sada u zamrzivač na cca 1,5 do 2 sata da odstoji.
Nakon 2 sata izvadite iz zamrzivača, čokolatine izvadite iz kalupa na ravni tanjur.
I sad dolazi najbitniji dio koji tvori završni okus čokolatina: prelijete ih s dvije vrste preljeva. Jedan je od bijele čokolade a drugi je od jagode. Preljeve možete kupiti u bilo kojem dućanu. Cijena im se kreće između 15 i 20 kuna po bočici.
Nakon toga uzmite pralinu u ruku i guštajte, nek vam nepce analizira okuse i after okuse koji nastaju nakon što ste pojeli pralinu... dobar tek vama i vašem društvu želim...
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".