GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Bruschette all tonno industriale

| Autor: The Outlaw Chef


Otvorim oči u 4.45 sati ujutro, vani se čuje pjev ptica i piskutavo isprekidano pištanje pip… piip… piiip… netko svojim vozilom ide u rikverc. Odradim svoju jutarnju rutinu: tibetance, eksam kratki espresso s 1 dcl biter rossa u čaši sa strane, naoštrim noževe, kresnem svoju oldschool Alfu i krenem putem gastronomskih avantura… danas bi valjalo smisliti recept za Glas Istre, dajem si izazov - recept ću izraditi isključivo od pojmova hrane koje čujem da drugi ljudi spominju u svojim razgovorima tijekom dana.

Dolazim na posao, u kuhinji jedna mlada djevojka praktikantica, unuka jednog našeg legendarnog profesora kuharstva spominje kako bi joj njen nono znao na tavi rastopiti sir i da ga je takvog najveći gušt jesti…

Osam sati kasnije prolazeći Fažanskom rivom čujem dvije šjore kako govore jedna drugoj: …ma najbolje ti je na maslinovom ulju ispeći pomidor i luk, pa onda staviti unutra… bla, bla, bla (ovo bla bla bla sam zaista dalje u svojoj glavi dok su one pričale tako čuo)…

Kad sam došao kući, supruga je spomenula da je kupila rotkvicu pa da će ju staviti u salatu za ručak… kasnije popodne kad smo sjedili na Trgu kralja Tomislava, i gledali našu djecu kako se igraju u obližnjem parku netko je za susjednim stolom povišenim tonom naglasio: "…stari! Najbolji ti je gušt gledati utakmicu kod kuće na televiziji uz kokice!".

I to je bilo to, dobio sam svoje namirnice za kreirati jelo, ovo jelo je zaista slika slikana namirnicama koje mi je sudbina prišapnula u uho toga dana…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Bruschette all tonno industriale

Sastojci za 2 osobe:

  • Dvije fete kukuruznog kruha
  • 4 do 5 manjih pomidora
  • 20 dkg sira Grana padano
  • jedna glavica luka
  • 8 glavica rotkvice i listovi od tih 8 glavica
  • jedna i pol šaka pečenih kokica
  • jedna i pol jušna žlica maslinovog ulja
  • pola čajne žličice krupne nejodirane morske soli
  • pola čajne žličice friško samljevenog zelenog papra
  • jedna škatoleta od tunjevine

Priprema:

Narežite 20 dkg tvrdog sira grana padano u nepravilne oblike, narežite luk na tanke rezance a pomidor na kolutiće; korijen rotkvice narežite na četvrtine a listove ostavite cijele samo ih odvojite od korijena i jedne od drugih.

U tavu s vrelim maslinovim uljem prvo stavite pomidor, listove i korijen rotkvice i luk pa to sve dinstajte na srednje jakoj vatri nekih pet do sedam minuta. Nakon toga u tavu dodajte komade sira grana padano, pa uz lagano miješanje dinstajte još nekih 2 do 3 minute, dok sir ne postane polumekan.

Maknite tavu s izvora topline. Istovremeno kada ste stavili sir u tavu, u toster stavite fetu kukuruznog kruha pa ju tostirajte cca nekih 2 do 3 minute dok kruh ne dobije smećkaste prugice po sebi, zatim izvadite kruh iz tostera.

Na ravan tanjur ili još bolje na drvenu dasku stavite fetu tostiranog kruha, po kruhu većom žlicom nanesite sadržaj iz tave (pomidor, listove rotkvice, korijen rotkvice luk i komade grana padana koje ste dinstali na maslinovu ulju).

Nakon što ste na tostirani kruh nanijeli gore navedeni sadržaj na vrh stavite sadržaj pola konzerve od 150 g tunjevine, a po toj tunjevini iz konzerve poslažite pet do šest kokica koje ste spržili u manjem loncu ili u mikrovalnoj. Sve to lagano "išarajte" reduciranim acetom balsamicom i pojedite u slast!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum