GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Arabian Hunter's Burger

| Autor: The Outlaw Chef


Kako opisati gospodu koja putuju svijetom, da bi uživali u prirodi, lovu, ribolovu, lokalnim specijalitetima diljem našeg lijepog plavog globusa...

Kada bi neki slikar dobio taj zadatak, on bi uzeo boje, platno i kist i naslikao bi njihov portret, trudeći se pritom da slika zrači duhom i karakterom nacrtane gospode... Kada bi netko poput mene dobio taj zadatak kao "chef" da okarakterizira ovu skupinu globalnih gentlemana, uzeo bih određenu hranu i određene začine... Budući da je riječ o gospodi iz arapskog dijela svijeta koji poštuju halal propise, za "naslikati" njihov gastro portret uzimam juneći but, ljutu chilly papriku i masno tkivo muflona uz još "nekoliko" gastronomskih sitnica...

Budući da je burger kao jelo globalan pojam, odlučujem se za njega kao gastro tehniku, a jelo nazivam "Arabian hunter's burger"... dakle krenimo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Arabian Hunter's Burger

Složenost: ...koga briga, ionako kuhamo iz gušta

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg junećeg buta
  • 15 dkg masnog tkiva muflona (možete umjesto muflona uzeti i 15 dkg goveđeg masnog tkiva, jelo će biti jednako ukusno)
  • 3 glavice ljubičastog luka
  • 12 listova svježeg bosiljka
  • 0,5 kg pomidora
  • 4 stabljike svježeg celera
  • 2 ljute habanero chilly paprike
  • 1 jušna žlica meda
  • sol
  • papar
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • 40 dkg tvrdog kravljeg sira
  • čajna žličica krupne morske nejodirane soli

Priprema:

U zdjelu staviti 1 kg junećeg buta, krupno samljevenog, zatim 15 dkg masnog tkiva muflona na sitno nasjeckanog oštrim nožem, 1 glavicu ljubičastog luka nasjeckanog na sitne kockice, 2 ljute habanero paprike (kojima smo odstranili sjemenke) nasjeckane na sitne kockice, 6 listova svježeg bosiljka nasjeckanog na komadiće cca veličine graška, 1 čajnu žličicu soli, 0,5 dcl maslinovog ulja.

Sve ovo u zdjeli rukama dobro izmiješati dok se ne dobije kompaktna smjesa.

Od dobivene kompaktne smjese napravimo loptice veličine cca između golf loptice i loptice za tenis. Dobivene loptice položimo na dasku za rezanje, pa ih zatim dlanom, pritiskom prema dolje oblikujemo u okruglu pljeskavicu.

Pljeskavice ostavimo da malo "odmaraju" na dasci za rezanje, a za to vrijeme zapalimo vatru u roštilju. Kada vatra izgori i stvori se lagani žar, polagano položimo pljeskavice na gradele.

Pečemo ih cca 5 do 7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju smećkastu koricu.

Otprilike tri minute prije nego ih maknemo s gradela, na žar bacimo nekoliko grana lovora s listovima. Pod toplinom žara grane će se početi dimiti, ispuštajući svoju eteričnu dušu putem dima u pljeskavice. Nakon tog čina, pljeskavice maknite s gradela.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Arabian Hunter's Burger

Izrada šalše za burger

Oštrim nazubljenim nožem, pomidor narežite na četvrtine. Odvojite zatim mekani dio pomidora (pulpu - ono mekano tkivo pomidora u sredini koje sadrži sjemenke), od kožice i tvrdog mesa s kožicom. Oštrim nožem čvrsti dio pomidora nasjeckajte na što sitnije dijelove te ga stavite da se zajedno se sitno nasjeckanom crvenom kapulom prži na vrelom maslinovom ulju. Kada sitno nasjeckana kapula dobije žuto smećkaste tonove, dodajte u tavu i mekani dio pomidora.

Sve ovo na srednje jakoj vatri pržiti cca 5 minuta, pa zatim dodati 6 nožem nasjeckanih listova bosiljka, jušnu žlicu meda, dva prstohvata soli i jedan prstohvat zelenog friško samljevenog papra.

Smanjimo temperaturu kuhanja na minimum, te uz konstantno miješanje, ovu šalšu kuhamo još nekih 30-ak minuta.

Vrlo važna napomena: prvo krenemo s izradom šalše za burger, pa zatim paralelno uz kuhanje šalše pravimo pljeskavice za burger, koje zatim pečemo na gradelama.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Arabian Hunter's Burger

Slaganje burgera u pecivo

Razrežite vaše omiljeno burger pecivo na pola, pa razrezane strane položite na gradele cca 60-ak sekundi, da se malo zapali pa ih zatim maknite sa vatre. Donju polovicu peciva položite na ravan tanjur, pa na nju prvo stavite jušnu žlicu šalše, zatim na šalšu položite na tanke kolutiće nasjeckan ljubičasti luk, na taj luk stavite pljeskavicu koju ste spekli na gradelama, na pljeskavicu stavite tvrdi kravlji sir nariban na krupno (ribež), naribani kravlji sir prelijte maslinovim uljem, po njemu pobacajte 4 do 5 zrna crvenog papra i zatim ga rastopite džepnim brenerom (džepni brener možete kupiti u bilo kojoj većoj butigi živežnih namirnica, cijena mu je od 25 do 35 kn).

Po tako rastopljenom siru stavite jušnu žlicu šalše od pomidora, po šalši stavite nekoliko listova rokule, poklopite gornjom polovicom peciva, i vaš burger je spreman za konzumaciju. Dame i gospodo, drugarice i drugovi, želim Vam dobar tek!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater