Nemate puno vremena za nabavku i pripremu, ali, ako se još niste odlučili, a u sebi imate dovoljno avanturističkog duha, još uvijek stignete pripremiti silvestarsku večeru kao veličanstven uvod u nadolazeću godinu
Uobičajeno je da novogodišnji jelovnik, kako onaj u restoranu tako i kod kuće, bude u znaku mesa, a ja predlažem neka bude u znaku ribe, ali ne one horoskopske već prave, morske. Istina, od danas do sutra nemate više puno vremena za nabavku i pripremu, ali ako se još niste odlučili, a u sebi imate dovoljno avanturističkog duha, još uvijek imate dovoljno vremena za pripremu silvestarske večere koja će svakako zadovoljiti i oči i nepce i biti veličanstven uvod u nadolazeću godinu.
Predlažem ribice pržene u hrskavom tijestu, simpatičan recept što sam ga pronašla u knjižici "Predjela i grickalice Academije Barille" (Mozaik knjiga, Zagreb, 2013.), a za što vam je potrebno tek nešto sitne ribe, brašna, vode i začina. I samo 20 minuta, pola za pripremu, a pola za kuhanje. Malo više nego niš za odličan i neobičan laganiji obrok.
Sastojci:
500 g sitne ribe (inćuni ili srdele) filetirane
300 g brašna
150 ml vode
1 mala vezica nasjeckanog peršina
3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja za prženje, sol i papar po ukusu
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vodu, sol, pešin i papar kako biste dobili glatku smjesu. Dobro, ali oprezno operite ribu. Stavite je u smjesu i promiješajte kako bi se njome obložila sa svih strana. Na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi dok ne postane vrelo. Oprezno stavite ribice u tijesto i pržite ih dvije-tri minute, ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatnožuto. Ako želite, ribice može pržiti u više serija. Plosnatom žlicom s rupicama izvadite pržene ribice iz tave i stavite ih na tanjur na koji ste stavili papirnate ubruse. Posolite prema ukusu i poslužite vruće.