(Danilo MEMEDOVIĆ)
Lovostaj na sitnu plavu ribu je završio. Opet smo na gastronomskom konju. Jer nema zahvalnije ribe od srdele, sardona, papaline za pripremu različitih jednostavnih i brzih jela.
Sardoni na ribarski način jedno je od njih. Koliko je jednostavno, toliko je i fenomenalno. Nije potrebno nikakvo kuharsko predznanje, nikakvo čarobiranje nad štednjakom i pjatom.
Samo lonac, staklena zdjelica i malo strpljenja u čišćenju ribe.
Dakle, sardone valja očistiti, odstraniti im glavu i utrobu, zatim ih oprati.
U lonac uliti vodu, staviti na štednjak i čekati da zakuha. Očišćene i oprane sardone nakratko ubaciti u slanu vrelu vodu, u koju ste prethodno kapnuli malo vinskog octa, kuhati jedva minutu, izvaditi ih i ohladiti.
Zatim ih valja otkostiti i filete slagati u zdjelu. Zaliti sve maslinovim uljem, limunovim sokom i lagano promiješati, pazeći da se ne lome fileti i da na kraju ne dobijemo paštetu umjesto ukusnih fileta.
U ovo jelo može se dodavati još začina, sve po željama, ali valja paziti, iako je riječ o plavoj ribi, koja trpi dosta toga, da se ne pretjera.
Više slobode u smislu dodavanja začina svakako ćete imati pri spravljanju paštete od srdela. Postupak je vrlo sličan. Srdele možete skuhati ili ispeći na gradelama, u rerni, tavi. Zatim ih otkostiti i staviti u posudu u kojoj ćete ih izmiksati s ostalim sastojcima.
Osnovni sastojci, uz srdele, su maslac i limunov sok, sve ostalo je vaša mašta. Možete dodati kap vina, malo konjaka, trunčicu senfa, majonezu, suhe pomidore, kapare, svježi origano… Nakon što ste sve ubacili u posudu i izmiksali, pripremljenu paštetu bilo bi dobro prije konzumacije pustiti neko vrijeme u frižideru da se okusi prožmu.