KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT(I) DANA: Jednostavno i fenomenalno - sardoni na ribarski i pašteta od srdela

| Autor: Glas Istre
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Lovostaj na sitnu plavu ribu je završio. Opet smo na gastronomskom konju. Jer nema zahvalnije ribe od srdele, sardona, papaline za pripremu različitih jednostavnih i brzih jela.

Sardoni na ribarski način jedno je od njih. Koliko je jednostavno, toliko je i fenomenalno. Nije potrebno nikakvo kuharsko predznanje, nikakvo čarobiranje nad štednjakom i pjatom.

Samo lonac, staklena zdjelica i malo strpljenja u čišćenju ribe.

Sardoni na ribarski

Dakle, sardone valja očistiti, odstraniti im glavu i utrobu, zatim ih oprati.

U lonac uliti vodu, staviti na štednjak i čekati da zakuha. Očišćene i oprane sardone nakratko ubaciti u slanu vrelu vodu, u koju ste prethodno kapnuli malo vinskog octa, kuhati jedva minutu, izvaditi ih i ohladiti.

Zatim ih valja otkostiti i filete slagati u zdjelu. Zaliti sve maslinovim uljem, limunovim sokom i lagano promiješati, pazeći da se ne lome fileti i da na kraju ne dobijemo paštetu umjesto ukusnih fileta.

U ovo jelo može se dodavati još začina, sve po željama, ali valja paziti, iako je riječ o plavoj ribi, koja trpi dosta toga, da se ne pretjera.

Pašteta od srdela

Više slobode u smislu dodavanja začina svakako ćete imati pri spravljanju paštete od srdela. Postupak je vrlo sličan. Srdele možete skuhati ili ispeći na gradelama, u rerni, tavi. Zatim ih otkostiti i staviti u posudu u kojoj ćete ih izmiksati s ostalim sastojcima.

Osnovni sastojci, uz srdele, su maslac i limunov sok, sve ostalo je vaša mašta. Možete dodati kap vina, malo konjaka, trunčicu senfa, majonezu, suhe pomidore, kapare, svježi origano… Nakon što ste sve ubacili u posudu i izmiksali, pripremljenu paštetu bilo bi dobro prije konzumacije pustiti neko vrijeme u frižideru da se okusi prožmu.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini