KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Zadnji je čas za pripremu orahovca

| Autor: Glas Istre
Orahovac

Orahovac


Zadnji je čas za pripremu orihovca po istarski ili orahovca - likera od oraha. Prema Istarskoj kuharici mladi zeleni orasi beru se od 20. do 30. lipnja, no kako se klima mijenja i orasi dozrijevaju ranije. Birajte plodove koji su zdravi i uberite ih prije nego li sazriju do faze kada dobiju smeđu unutarnju opnu.

Liker se smatra ljekovit za neke želučane tegobe i bolesti štitnjače jer sadrži C vitamin i jod. Ukoliko se želi sačuvati važne nutrijente preporuča se čuvanje u tamnoj prostoriji, a ne na suncu kao što to obično radimo kada pripremamo liker.

Sastojci:

1 litra rakije

16 - 18 komada mladih oraha

1 limun

400 grama šećera

1 korica cimeta

Priprema:

Mlade zelene orahe oprati, obrisati i izrezati na 4 dijela. Staviti ih u veću staklenku zapremine oko 2 litre, posuti šećerom i zaliti rakijom. Prema želji dodati za aromu limun izrezan za 4 dijela ili naranču, cimet, par klinčića ili nekoliko zrna kave. No, ne mora ništa od svega nabrojanog, dominirat će okus oraha.

Zatvoriti staklenku i ostaviti na sunčanom mjestu 40 dana ili dulje. Nakon toga procijediti, ostaviti da se istaloži i preliti u boce.Ilustracija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum