KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Šugo od istarskih kobasica i suhih rebara

| Autor: Glas Istre
Za dobro šugo potrebna je prava istarska luganiga (Snimila Sanja Bosnić)

Za dobro šugo potrebna je prava istarska luganiga (Snimila Sanja Bosnić)


Recept za šugo od istarskih kobasica i rebarca dobili smo od Vivijane Šav iz Škudelini, zaseoku na granici sa Slovenijom. Njezina je obitelj poznata po proizvodnji luganiga i drugih prerađevina. Vivijanin suprug, David Šav višestruki je šampion u proizvodnji kobasica na Bujštini. Važan sastojak šuga čiji recept donosimo jesu kvalitetne kobasice i suha rebra.

Sastojci:

½ kg suhih rebara, odrezanih na dužinu od pet centimetara

½ kg istarske kobasice, sušene barem dva-tri tjedna

2 manja ili 1 veći luk

maslinovo ulje

temeljac od juhe

passata od rajčice ili domaća šalša

muškatni oraščić

2 lista lovora

palenta ili domaće tagliatelle, tj. štracade ili rezanci

Priprema:

Pirjati luk oko pola sata na malo maslinova ulja (da tek "primiriši" tavu) pa dodati rebarca, dva lovorova lista i pirjati na laganoj vatri oko 40 minuta uz postepeno dolijevanje jušnog temeljca. Dodati passatu ili šalšu od rajčice ako se želi napraviti šugo na crveno. Kad umak postane kremast, dodati kobasice i nastaviti pirjati još pola sata. Pred kraj ubaciti malo muškatnog oraščića. Servirati uz domaću palentu koja se miješala sat vremena. Ili domaće tagliatelle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter