KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Povitica od oraha, jabuka i tartufa

| Autor: Glas Istre
Specijalitet motovunskog restorana Pod napun (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Specijalitet motovunskog restorana Pod napun (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Za ovu će slasticu na pazinskom području reći da je povitica, u Motovunu štrukolo, a na istočnoj obali potica.

Nadjev je od oraha i malo jabuke koja se dodaje zbog sočnosti. U motovunskom restoranu Pod napun malo su modificirali klasičan recept. Prilikom serviranja poviticu preliju topljenom bijelom čokoladom preko koje naribaju crni tartuf. Gosti nam se vraćaju, dolaze ručati ili večerati samo da bi na kraju pojeli taj desert, prenio nam je Grgur Lanča ugostiteljska iskustva.

Kuhar Albert Srdoč iz restorana Pod napun rekao je da se povitica nekoć radila samo za velike fešte, za Božić, Uskrs, svatove. Bio je to skup kolač za siromašno podneblje kakvo je Istra nekada bila.

Tijesto:

  • 500 grama brašna
  • 2 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 125 grama maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • malo ruma
  • kvasac

Nadjev:

  • 600 grama oraha
  • 2 jabuke
  • 250 grama šećera
  • čokolada u prahu
  • 2 decilitra mlijeka

Oreljev:

  • bijela čokolada
  • maslac
  • vrhnje
  • crni tartuf

Izrada:

Umijesi se dizano tijesto, podijeli na četiri dijela i svaki razvalja te namaže nadjevom, oblikuje u štruce i poslaže na pleh. Prilikom serviranja povitica se prelije bijelom čokoladom prethodno otopljenom u maslacu i vrhnju te se nariba tartuf.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter