FESTIVAL ISTARSKIH TARTUFA

U Buzet sljedeći vikend stižu i dvije specijalne gošće

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Bit će to još jedan gatronomski doživljaj (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Bit će to još jedan gatronomski doživljaj (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac trebala bi otvoriti Festival istarskih tartufa koji će se u subotu i nedjelju, već tradicionalno, u svom devetnaestom izdanju održati u Buzetu, jedinom hrvatskom gradu tartufa. Sajmu će prisustvovati i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, najavio je buzetski gradonačelnik Damir Kajin na konferenciji za novinare te rekao da je priča koju pričaju Buzet, Livade, Motovun, Cerovlje…, jedna lijepa priča, "priča o onome što nas u jednom gastro i turističkom smislu, oblikuje i po čemu nas mnogi van ovih prostora prepoznaju."

- U gastro smislu Istra je najprepoznatljivija po tartufima, i zato moramo s tim manifestacijama ustrajati i zato mi je drago da to što radi Buzet, radi i Zigante, kao što mi je drago da to čini i Motovun. Moramo svi zajedno, i lokalna samouprava i država i obrti i tartufari, učiniti još veći iskorak, težiti k tome da se ta delicija posluži i konzumira u Istri i da se ti proizvodi ovdje proizvode i izvoze, a ne da se tartuf šverca u Italiju i da onda jedna Alba s istarskim tartufima, priča priču o sebi. Istra se sve više brendira kako vinima, tako maslinovim uljima, tartufima, rakijama... Tvrdim da nas samo ono najbolje čini vrijednim spomena, a tartufi su "top" svega toga, poručio je Kajin.  

Buzet se kroz ovu manifestaciju profilira kao središte značajne tartufarske smotre i jesenjeg sajma posvećenog promociji skupocjene podzemne gljive i domaćih poljoprivrednih proizvoda. U velikom šatoru u Mašimovoj škuji okupit će se četrdesetak proizvođača tipičnih domaćih proizvoda, a većina ih je iz Istre, najavila je direktorica Turističke zajednice Buzet Andrea Laković. Pored njih, na sajmu sudjeluje i pet firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa te Udruga tartufara "Istra".

Tijekom dvodnevnog Festivala istarskih tartufa u šatoru će se od 11 do 19 sati moći pogledati izložba, degustirati i kupiti tartufe i proizvode od tartufa, te tipične domaće istarske proizvode, poput pršuta, suhomesnatih proizvoda, sira, maslinovog ulja, vina, meda, džemova, marmelada, prirodnih sokova, domaćih keksa, domaće tjestenine, rakija ... Uz razgledavanje sajma moći će aktivno sudjelovati u radionici izrade domaće tjestenine koja je na rasporedu oba dana od 13 do 17 sati. Cilj je naučiti kako samostalno pripremiti tjesteninu kod kuće.

Subotnji program započinje sportskim dijelom, novost su dvije aktivnosti, ali namijenjene za sve dobne skupine. Oni željni sportskih aktivnosti mogu se priključiti biciklijadi "Tartuf" ili pješačenju "Stazom tartufara" koje započinju u 10 sati sa startom u Mašimovoj škuji. Prijave nisu potrebne, a sudjelovanje je besplatno.

Biciklijada "Tartuf" planirana je u dužini od 6 kilometara, namijenjena je i onim najmlađima, a iz Mašimove škuje ide se kružno do Tombasina sa ciljem na istom mjestu. S druge strane oni koji se odluče na pješačenje, očekuje ih staza duga 11 kilometara, a cilj je opet na istom mjestu gdje se starta. Obje aktivnosti planirane su da mogu sudjelovati i oni s manje kondicije.

I ove godine je na meniju "Buzet na pjatu" - gastro show u sklopu kojeg se posjetiteljima predstavljaju buzetski ugostitelji, a održava se i subotu i nedjelju od 12 do 15 sati. Atraktivno pokazno traženje tartufa oba se dana uz stručne i iskusne tartufare održava u 12 sati. Okupljanje je ispred šatora, a sudjelovanje je besplatno.

U subotu u 14 sati predviđeno je svečano otvorenje sajma u sklopu kojeg će nastupiti Glazbeno društvo "Sokol" Buzet, limena glazba i folklorna sekcija, te KUD "Lovro Ježek" iz Marije Bistrice. S nestrpljenjem se očekuje biranje "Naj tartufa" sajma, a ove godine će se izbor održati u subotu u 17 sati.

Vodilo se računa i o najmlađim posjetiteljima koji od 14 do 18 sati imaju vođene aktivnosti u dječjem kutku. Još jedna novost ovogodišnjeg sajma je i organizirana šetnja s lokalnim vodičem, "Upoznaj Buzet i Buzeštinu", a održat će se oba dana u 15 sati. Vođenje je besplatno, a okupljanje je ispred šatora.

Zabavni program manifestacije predviđen je za cijelo vrijeme trajanja sajma uz domaći sastav "Fijaka band", a ugostitelji će nuditi prigodne menije po pristupačnim cijenama. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Buzeta, a suorganizatori su Grad Buzet i komunalno poduzeće "Park".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter