OTVORENI DANI ZIGANTE TARTUFA

Nakon dvogodišnje pauze u Livade se vratio sajam najskuplje gljive na svijetu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, naribali su bijeli tartuf na jaja na oko i tako simbolično otvorili Dane Zigante tartufa, tradicionalni jesenji sajam u Livadama, selu tartufara uz rub Motovunske šume, prvi u ovogodišnjoj sezoni istarskog bijelog tartufa.

Gordana ČALIĆ ŠVERKOGordana ČALIĆ ŠVERKO

Zaželjevši u maniri dobrog domaćina dobrodošlicu brojnim posjetiteljima, ponajviše iz Njemačke i Austrije, Zigante ih je u povodu otvaranja sajma počastio odabranim delicijama, zadovoljan što su nakon dvije godine ponovo zajedno. Dani Zigante tartufa održavaju se tijekom pet jesenjih vikenda, do kraja mjeseca listopada. Idealna su prilika, rekao je Zigante, za upoznavanje istarskih tartufa, ali i mnogih drugih autohtonih proizvoda ne samo Istre, već i ostalih krajeva Hrvatske.

- Tvrtka Zigante na prekrasan način promovira istarski tartuf diljem Hrvatske i Europe, poručio je uvodno, u svojstvu izaslanika ministrice poljoprivrede kao i predsjednika hrvatske Vlade, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek te dodao da jesenja manifestacija u Livadama pokazuje koliko Istra, koliko Hrvatska ima veliko i široko bogatstvo.

- Ova je godina kada govorimo o turizmu, bila izuzetno dobra i unatoč izazovima s kojima smo se susretali u gospodarstvu i turizmu, uspjeli smo premašiti sve dosadašnje rezultate. Uvjeren sam da je tome doprinijela upravo stabilnost hrvatske Vlade, mjere potpore koje su osigurale i zapošljavanje ljudi, ali posebice održavanje gospodarstva. U Ministarstvu poljoprivrede s posebnom pozornošću promatramo Istru. Pokazuju to i rezultati. Nešto više od 400 projekata kako poljoprivrednih proizvođača, tako i malih i velikih poljoprivrednih gospodarstava, imalo je prigode financirati svoje razvojne projekte. Neki od njih se predstavljaju na sajmu u Livadama. Ukupno je više od milijardu i pol kuna investirano na području Istarske županije. U razdoblju pred nama i dalje ćemo podupirati naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a posebice procese diversifikacije i stvaranja proizvoda s dodanom vrijednošću koji itekako idu ruku pod ruku s turističkim ponudama i uvjereni smo da ćemo u tome biti uspješni, poručio je državni tajnik.

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, pozdravivši sve u ime istarskog župana, iskoristila je priliku otvoriti i obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri kojem su se, pokaznim lovom na tartufe, pridružili i Dani Zigante tartufa u Livadama, a koji, kako je rekla, slave jedan od važnih brendova Istre, tartuf.

- Dani Zigante tartufa, vikend sajamskim sadržajima tijekom cijelog listopada, doprinose razvoju i samog brenda, ali i upoznavanju turista s tartufima i itekako ih motiviraju na dolazak u Livade, na posjet Istri, i na jedinstven doživljaj kao što je doživljaj tartufa, naravno i ostalih istarskih proizvoda, rekla je Prodan Mraković.

- Sa sajmom tartufa u Livadama krenula je 1994. godine s entuzijazmom šačica ljudi, a danas je taj entuzijazam najviše ostao kod obitelji Zigante koja je sajam doista podignula na lijepu razinu, naglasio je načelnik Općine Oprtalj Leo Bazjak.

Dani Zigante tartufa u dolini Mirne potrajat će pet sajamskih vikenda, od 1. do 30. listopada, tijekom kojih će se moći pogledati izložba bijelih i crnih svježih tartufa te degustirati različite proizvode Zigante tartufa. Pod velikim sajamskim šatorom predstavit će se i pedesetak izlagača autohtonih proizvoda, brojni vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz ostalih hrvatskih regija. Među njima i neki sajamski veterani poput OPG-a Čendak iz Jelovica na Ćićariji. - Suprug Zdenko i ja proizvodimo brinjevac i brinjevo ulje. Dolazimo deset godina u Livade i nakon dvije godine pauze jedva smo dočekali da ponovo možemo izlagati na sajmu, povjerila nam je Katarina Čendak.

Gordana ČALIĆ ŠVERKOGordana ČALIĆ ŠVERKO

Sajamskim sadržajima u Livadama koje krasi titula centra svijeta tartufa, nastoji se produžiti turistička sezona, doprinijeti raznolikosti turističke ponude i pozicioniranju Hrvatske kao lifestyle destinacije. Najskuplja podzemna gljiva na svijetu kojoj pripisuju afrodizijačko svojstvo, a mjeri se na grame poput zlata, i dalje je pravi magnet. Turizam doživljaja "podebljava" i pokazno traženje tartufa, potraga za tartufima u Motovunskoj šumi uz licenciranog tartufara i njegove pse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom