KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Nezaobilazne kroštule za pusni utorak

| Autor: Glas Istre
Kroštule (Foto arhiv /Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kroštule (Foto arhiv /Snimila Gordana Čalić Šverko)


Danas je pusni utorak, a prema tradicijskoj kuhinji na taj su se dan spremala hranjiva i masna jela koja daju snagu maškarama kada poslije podne obilaze sela. Treba se dobro najesti masne hrane kako bi se moglo i popiti u tom pohodu. Stoga se na pusnu nedjelju kao i na pusni utorak obično kuhao kupus sa kobasicama i zarebnjakom ili šugo od kokoši.

Osim toga, dan kasnije, na čistu srijedu, pepelnicu, posti se i tada počinje korizma do Uskrsa. Tim više pokladni utorak prilika je za obilan obrok.

Pored slanih jela za ukućane, valja počasititi i maškare koje će doći na vrata. Pripremaju se slastice kao što su fritule, motanice - kruh umočen u jaja i pržen u ulju i nezaobilazne kroštule. Evo recepta za kroštule.

Sastojci:

6 žumanjaka 1 bjelanjak, 3 žlice rakije, 2 žlice šećera, kora limuna, malo soli, oko pola kilograma brašna.

Priprema:

U posudu staviti žumanjke, bjelanjak, šećer, rakiju, naribanu koricu limuna, sol. Dobro izmiješati i ostaviti pola sata da odstoji. Tijesto razvaljati, ukrasnim kotačićem rezati na duge trakice i oblikovati u oblik mašne ili pak uz pomoć vilice oblikovati u gnijezdo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter