Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)
U Istri se naziva žgvacet, a u kontinentalnoj Hrvatskoj pak ovo jelo je najpoznatije pod nazivom gulaš. Ipak, u Istri se ovo jelo priprema isključivo od mesa kokoši, a odlično paše uz njoke ili neku domaću tjesteninu poput fuži.
Na portalu Glasa Istre donosimo vam i recepte chefova kuhinje - a kako se priprema šugo od sipe, otkriva nam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić.
Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a ovo jelo je idealno za hladnije zimske dane.
Sastojci za 4 osobe:
1 kg domaće kokoške
1,5 dcl malvazije
2 glavice luka
1 mrkva, malo veća
0,5 l povrtnog temeljca
800 g gotovih njoka
0,3 dcl maslinovog ulja
0,5 l šalše
sol
papar
grančica ružmarina
5 listova lovora
Priprema:
Kokicu izrežemo na četvrtine i popržimo sa svih strana na vrućem maslinovom ulju.
Zatim izvadimo meso i ubacimo tanko narezani luk i mrkvu na ploške, te dinstamo dok ne omekša.
U isti lonac vratimo popržene komade mesa, dodamo malvaziju i šalšu, zalijemo s povrtnim temeljcem i pustimo da kuha dok se ne zgusne umak.
Na kraju ubacimo ružmarin i lovor te poslužimo s kuhanim njokima.
Dobar tek!
Chef kuhinje Andrija Tomić
Marina Pomer
Pomer 26a 52203 Medulin