KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Žgvacet od kokice s njokima

| Autor: Chef Andrija TOMIĆ
Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)


U Istri se naziva žgvacet, a u kontinentalnoj Hrvatskoj pak ovo jelo je najpoznatije pod nazivom gulaš. Ipak, u Istri se ovo jelo priprema isključivo od mesa kokoši, a odlično paše uz njoke ili neku domaću tjesteninu poput fuži.

Na portalu Glasa Istre donosimo vam i recepte chefova kuhinje - a kako se priprema šugo od sipe, otkriva nam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić.

Recept je vrlo jednostavan za pripremu, a ovo jelo je idealno za hladnije zimske dane.

 

Sastojci za 4 osobe:

1 kg domaće kokoške

1,5 dcl malvazije

2 glavice luka

1 mrkva, malo veća

0,5 l povrtnog temeljca

800 g gotovih njoka

0,3 dcl maslinovog ulja

0,5 l šalše

sol

papar

grančica ružmarina

5 listova lovora

 

Priprema:

Kokicu izrežemo na četvrtine i popržimo sa svih strana na vrućem maslinovom ulju.

Zatim izvadimo meso i ubacimo tanko narezani luk i mrkvu na ploške, te dinstamo dok ne omekša.

U isti lonac vratimo popržene komade mesa, dodamo malvaziju i šalšu, zalijemo s povrtnim temeljcem i pustimo da kuha dok se ne zgusne umak.

Na kraju ubacimo ružmarin i lovor te poslužimo s kuhanim njokima.

Dobar tek!

 

Chef kuhinje Andrija Tomić

Restoran Sopravento

Marina Pomer

Pomer 26a 52203 Medulin

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter