KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Zapečena tjestenina s lukom i sirom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


Sastojci:
55 g maslaca
3 srednja crvena luka, tanko narezana
2 žličice meda
230 ml crnog suhog vina
2 češnja češnjaka, usitnjena
250 g smeđih šampinjona, narezanih
2 žlice listova svježe majčine dušice (ili 2 žličice sušene majčine dušice)
Krupna sol
Crni papar
700 ml povrtnog temeljca
1 žlica Worcestershire ili sojinog umaka
2 lista lovora
500 g vaše omiljene kratke tjestenine
¼ žličice kajenskog papra ili po ukusu
300 ml slatkog vrhnja
30 g izmrvljenog gorgonzola sira (nije obavezno)
200 g naribanog Gruyère ili Grana Padana sira
Priprema:

 Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Otopite maslac, luk i med zajedno u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući dok ne omekša, oko 5 minuta. U ovom trenutku postepeno dodavajte 120 ml vina sve dok se vino ne ukuha u luk. Nastavite kuhati još 8-10 minuta kako bi se luk dobro karamelizirao.

Dodajte češnjak, gljive i timijan, začinite solju i paprom te kuhajte još 3-4 minute. Dodajte preostalo vino, temeljac, Worcestershire umak, lovorov list i tjesteninu. Smjesu zakuhajte uz često miješanje dok tjestenina ne postane al dente i temeljac se ne upije, oko 8-10 minuta. Umiješajte kajenski papar, vrhnje i 100 g Gruyère sira. Maknite s vatre.

Ako je potrebno, premjestite tjesteninu u posudu za pečenje. Na vrh stavite preostali sir. Posudu za pečenje stavite u pećnicu i pecite 20 minuta ili dok se sir ne otopi i lagano zapeče odozgo. 

Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite sa svježim timijanom i uživajte!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater