KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Idealno je vrijeme za rižoto od vrganja

| Autor: Glas Istre
Rižoto s vrganjima (foto: Fini recepti)

Rižoto s vrganjima (foto: Fini recepti)


Vrijeme je vrganja i idealan je trenutak za ovaj ukusan ručak. 

SASTOJCI:

  • riža, 350 g
  • vrganji, 40 g sušenih
  • luk, 1 glavica
  • bijelo vino, 100 ml suhog
  • peršin, 1 žlica sjeckani
  • povrtni dodatak jelima, 1 žličica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

PRIPREMA:

Sušene vrganje stavimo u zdjelu s vodom i ostavimo ih da se namaču jedan sat.

Namočene vrganje ocijedimo, narežemo na komade, vodu sačuvamo, a luk nasjeckamo.

U tavu, na dvije, tri žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo, promiješamo i pržimo na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodamo narezane vrganje, promiješamo, te i njih pržimo povremeno miješajući.

Nakon jedne minute prženja ulijemo bijelo vino, izmiješamo sastojke i pričekamo da vino napola ispari.

Potom dodamo rižu, dobro promiješamo sastojke i sve zajedno kratko pržimo dalje.

Kad riža upije tekućinu, prelijemo ju s malo vode u kojoj su se namakali vrganji i povremeno miješajući kuhamo dok riža ne upije tekućinu.

Zatim rižu začinimo povrtnim dodatkom jelima i nastavimo je kuhati stalno miješajući i podlijevajući vrelom vodom, do željene tvrdoće.

Nakon 15-ak minuta kuhanja, rižoto maknemo s vatre, prelijemo ga s malo maslinovog ulja, dodamo sjeckani peršin, promiješamo, poklopimo i ostavimo da odstoji tri, četiri minute.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum