KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Superjednostavna brzinska pita od tikvica koja je odlična i kad je hladna

| Autor: Tea TIDIĆ
(Snimila Tea Tidić)

(Snimila Tea Tidić)


Sezona je tikvica, a ovo zdravo i osvježavajuće povrće izuzetno je lako pripraviti na razne načine. Danas vam donosimo još jednu varijantu pite od tikvica, koja je jako jednostavna, a najbolje u svemu jest - možete je pripremiti navečer, i odlična je i drugi dan kad je hladna.

 

Sastojci:

  • 4 tikvice
  • 10 dkg feta sira (ili sir za salatu ili grabancijaš)
  • 25 dkg ribane gaude
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 jaja
  • 3 češnja češnjaka
  • kore za pite

 

Za preljev:

  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja

 

Priprema:

Tikvice s korom naribajte u cjediljku, dobro posolite i pustite pola sata da odstoje. Nakon toga, stisnite tikvice u cjediljki, da ispuste višak vode.

U dubljoj posudi izmiješajte feta sir, 3 jaja, naribanu gaudu, 1 kiselo vrhnje i sitno nasjeckani češnjak. Kad dobijete kompaktnu smjesu, dodajte prethodno naribane tikvice i sve dobro promiješajte.

Nauljite dublji pleh za pečenje i na dno stavite dvije kore za pite, a na to stavite tanki sloj pripremljene smjese. Na to stavite opet dvije kore za pite (otkinite višak kora koji viri preko pleha).

Nastavite postupak dok ne potrošite svu smjesu.

Zadnju koru prelijte mješavinom kiselog vrhnja i 2 jaja (može i samo vrhnje, ali u toj slučaju ulijte u vrhnje malo mlijeka da smjesa bude rjeđa).

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 - 45 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta, pa narežite.

Možete je servirati vruću ili pak razrezati na kockice i uzeti naredni dan za marendu ili za ručak.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater