Francuska salata nezaobilazna je na trpezi za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a uz to je i vrlo jednostavna za pripremu.
Svatko ima svoju inačicu recepta francuske salate, a mi vam donosimo prokušanu recepturu za još kremastiji i bogatiji okus.
Sastojci:
400 g graška
400 g krumpira
400 g mrkve
200 g kiselih krastavaca
4 jaja
450 g majoneze
1 do 2 žlice senfa
sol
papar
sok od jednog limuna
100 g milerama (ili jedno kiselo vrhnje)
Priprema:
Najjednostavnije je kupiti već pripremljenu isjeckanu i smrznutu mješavinu za francusku salatu.
Ako ipak želite sve raditi sami, sve sastojke valja kuhati zasebno - za početak krumpir u kori stavite kuhati u hladnu vodu, te kad je skuhan, ogulite ga i ostavite da se ohladi.
Posebno skuhajte grašak (preporučamo smrzuti grašak, nikako onaj iz konzerve), procijedite ga i prelijte hladnom vodom.
Mrkvu posebno skuhajte, ocijedite i prelijte hladnom vodom te ostavite da se ohladi.
Skuhajte jaja i ogulite ih nakon kuhanja.
Kad se sve ohladi, sve sastojke francuske salate nasjeckajte na kockice približno iste veličine, te stavite u veću posudu i posolite i popaprite po ukusu.
U to dodajte majonezu, jednu do dvije žlice senfa te mileram ili kiselo vrhnje i sok od limuna.
Poželjno je francusku salatu prirediti dan prije serviranja, te pustiti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
Dobar tek!