KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Osso buco s kremastom palentom i gremolatom - jednostavan recept za pravi gurmanski ručak

| Autor: Glas Istre
(Foto: Unsplash)

(Foto: Unsplash)


Ovo je klasični talijanski recept za osso buco, koji se dugo kuha na niskoj temperaturi dok ne postane izuzetno mekan. Poslužite uz svježu gremolatu i kremastu palentu. Za pripremu će vam trebati 15-ak minuta, dok se osso buco treba kuhati oko četiri sata na niskoj temperaturi u pećnici.

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 komada ossobuco (koljenica odrezana na komade svaki cca 300 g)
  • 2 šalice crnog vina
  • 2 žlice papra u zrnu
  • 1 nasjeckana kapula
  • 2 češnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 stabljike celera (nasjeckane)
  • 1 šalica nasjeckane mrkve
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 lista lovora
  • Mala vezica raznih začina peršin, svježi origano, majčina dušica i ružmarin, sve sitno nasjeckano
  • 2 šalice goveđeg temeljca
  • 1 šalica narezanih šampinjona
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Gremolata

  • Mala vezica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
  • 1 režanj češnjaka nasjeckan
  • 1 žlica ribane limunove korice

Priprema:

Osso buco posolite, popaprite i namažite maslinovim uljem s obje strane. Ispecite ih na zagrijanom ulju u dubljem loncu, s obje strane dok ne porumene. Ne mora biti kuhano do kraja, samo se zapeče izvana. Kad su gotove, koljenice spremite na tanjur i ostavite sa strane.

U isti lonac ulijte crno vino i ubacite žlicu papra u zrnu i zagrijte, pa lopaticom ostružite komadiće mesa s dna posude. Pustite nekoliko minuta da se vino reducira i malo zgusne, pa dodajte osso buco, nasjeckani luk, češnjak, celer, mrkvu, koncentrat rajčice, nasjeckano začinsko bilje i lovorov list. Ulijte 2 šalice goveđeg temeljca, začinite solju i paprom, i na sve stavite narezane gljive.

Poklopite lonac (ili prekrijte aluminijskom folijom), ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva, i kad zavrije, smanjite na najmanju temperaturu i pustite da se kuha u pećnici oko 4 sata ili dok osso buco ne omekša i ukuha se u vlastitom soku.

Za gremolatu sitno nasjeckajte peršin i dodajte u zdjelu. Dodajte sitno ribanu koricu limuna i na sitno nasjeckan češnjak, i sve promiješajte.

Palentu pripremite po uputama na pakiranju.

Kod posluživanja, stavite palentu na dno, zatim dodajte 1 teleću osso buco s malo umaka i povrća i na vrh stavite gremolatu.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater