(Foto: Unsplash)
Ovo je klasični talijanski recept za osso buco, koji se dugo kuha na niskoj temperaturi dok ne postane izuzetno mekan. Poslužite uz svježu gremolatu i kremastu palentu. Za pripremu će vam trebati 15-ak minuta, dok se osso buco treba kuhati oko četiri sata na niskoj temperaturi u pećnici.
Sastojci za 4 osobe:
Gremolata
Priprema:
Osso buco posolite, popaprite i namažite maslinovim uljem s obje strane. Ispecite ih na zagrijanom ulju u dubljem loncu, s obje strane dok ne porumene. Ne mora biti kuhano do kraja, samo se zapeče izvana. Kad su gotove, koljenice spremite na tanjur i ostavite sa strane.
U isti lonac ulijte crno vino i ubacite žlicu papra u zrnu i zagrijte, pa lopaticom ostružite komadiće mesa s dna posude. Pustite nekoliko minuta da se vino reducira i malo zgusne, pa dodajte osso buco, nasjeckani luk, češnjak, celer, mrkvu, koncentrat rajčice, nasjeckano začinsko bilje i lovorov list. Ulijte 2 šalice goveđeg temeljca, začinite solju i paprom, i na sve stavite narezane gljive.
Poklopite lonac (ili prekrijte aluminijskom folijom), ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva, i kad zavrije, smanjite na najmanju temperaturu i pustite da se kuha u pećnici oko 4 sata ili dok osso buco ne omekša i ukuha se u vlastitom soku.
Za gremolatu sitno nasjeckajte peršin i dodajte u zdjelu. Dodajte sitno ribanu koricu limuna i na sitno nasjeckan češnjak, i sve promiješajte.
Palentu pripremite po uputama na pakiranju.
Kod posluživanja, stavite palentu na dno, zatim dodajte 1 teleću osso buco s malo umaka i povrća i na vrh stavite gremolatu.
Dobar tek!