(Arhiva)
Šparuge su prirodni detoks za jetru. Treba iskoristiti njihovu sezonu jer relativno kratko traje, a smrznute više nemaju tu kvalitetu okusa niti ljekovita svojstva. Premda je najpopularniji način pripreme šparuga na fritaju, mnogo je još mogućnosti pripreme ove omiljene proljetne namirnice. Donosimo recept za jednostavnu, finu, kremastu i brzu juhu od šparuga.
SASTOJCI:
vezica šparuga
jedan luk
dva krumpira
tri česna češnjaka
pola vrhnja
sol
PRIPREMA:
Šparuge operite i otkinite mekani dio stabljike. Od tvrdih dijelova šparuga napraviti temeljac. Luk nasjeckati i ubaciti u lonac u koji ste stavili malo maslinovog ulja. Dodati mekani dio šparuga i usitnjeni češnjak i nastavite pirjati s lukom. Pirjajte 2-3 minute dok češnjak pusti miris, pa zalijte temeljcem. Ubacite krumpir nasjeckan na kockice i kuhajte sve skupa dok krumpir ne omekša. Kad je skuhan, sve dobro usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu. Prije serviranja, ubacite pola kiselog vrhnja i dobro promiješajte.