KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Svinjski kare u umaku od hrena uz salatu od cikorije i kiselih jabuka

| Autor: Chef Andrija TOMIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Na portalu Glasa Istre donosimo vam i recepte chefova kuhinje - a ovaj recept donosi vam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić. Za danas je pripremio recept za svinjski kare u umaku od hrena, a kao prilog predlaže salatu od cikorije i kiselih jabuka.

Sastojci za 4 osobe:

  • - 800 g svinjskog karea
  • - 200 g naribanog hrena
  • - 100 g kravljeg maslaca
  • - 350 g očišćene cikorije, list
  • - 2 kisele jabuke, preporuka "Granny Smith"
  • - 2 rajčice
  • - 4 dcl limunovog soka
  • - 3 jušne žlice meda
  • - 2 jušne žlica senfa
  • - 2-3 lista svježeg lovora
  • - 5 režnjeva češnjaka
  • - Sol i papar po želji
  • - Povrtni temeljac

 

Priprema:

Svinjski kare očistimo od viška masnoće i u istog utrljamo sitno iskosani lovor i češnjak te pustimo da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike jedan sat.

Poprečno izrezane komade mesa prepržimo na zagrijanom maslinovom ulju, a zatim dodamo sitno naribani hren, prelijemo sa 4 dcl povrtnog temeljca, dodamo maslac i kuhamo na laganoj vatri kako bi se umak reducirao, zgusnuo.

Dodati soli i papra po želji.

Okus svinjskog karea najbolje dođe do izražaja ako ga se pripremi i marinira dan ranije, kako bi namirnica poprimila bolju aromu i sočnost prilikom termičke obrade.

U tom slučaju, nakon što očistimo meso od viška masnoće, u njega nije potrebno utrljati lovor i češnjak, nego cijeli komad mesa odložimo u posudu u kojoj je u potpunosti prekriven marinadom.

Sve skupa pustimo da odstoji u hladnjaku 24 sata.

Marinadu pripremimo na slijedeći način:

  • - 1,5 l vode
  • - 20 g šećera
  • - 20 g soli
  • - 200 g krupno naribanog hrena
  • - 2 cijela, očišćena češnjaka.

Pripremljenu marinadu dobro promiješati, preliti u dublju posudu.

Nakon što kare odleži jedan dan u marinadi, izvadimo ga iz posude i dobro posušimo s krpom te izrežemo poprečno na komade od 100g.

S pripremom mariniranog svinjskog karea nastavimo na isti način kao i kod nemariniranog. Dodamo sol, papar i češnjak po želji.

 

Salata

Oprane listove cikorije protrgati prstima, povezati sa sitno narezanom kiselom jabukom i rajčicom te začiniti sa dressingom od senfa, limuna i meda.

Sol i papar po želji.

Dobar tek!

Foto

Chef kuhinje Andrija Tomić

Restoran Sopravento

Marina Pomer

Pomer 26a 52203 Medulin 


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of