Ilustracija (Pixabay.com)
Na portalu Glasa Istre donosimo vam i recepte chefova kuhinje - a ovaj recept donosi vam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić. Za danas je pripremio recept za svinjski kare u umaku od hrena, a kao prilog predlaže salatu od cikorije i kiselih jabuka.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Svinjski kare očistimo od viška masnoće i u istog utrljamo sitno iskosani lovor i češnjak te pustimo da odstoji na sobnoj temperaturi otprilike jedan sat.
Poprečno izrezane komade mesa prepržimo na zagrijanom maslinovom ulju, a zatim dodamo sitno naribani hren, prelijemo sa 4 dcl povrtnog temeljca, dodamo maslac i kuhamo na laganoj vatri kako bi se umak reducirao, zgusnuo.
Dodati soli i papra po želji.
Okus svinjskog karea najbolje dođe do izražaja ako ga se pripremi i marinira dan ranije, kako bi namirnica poprimila bolju aromu i sočnost prilikom termičke obrade.
U tom slučaju, nakon što očistimo meso od viška masnoće, u njega nije potrebno utrljati lovor i češnjak, nego cijeli komad mesa odložimo u posudu u kojoj je u potpunosti prekriven marinadom.
Sve skupa pustimo da odstoji u hladnjaku 24 sata.
Marinadu pripremimo na slijedeći način:
Pripremljenu marinadu dobro promiješati, preliti u dublju posudu.
Nakon što kare odleži jedan dan u marinadi, izvadimo ga iz posude i dobro posušimo s krpom te izrežemo poprečno na komade od 100g.
Oprane listove cikorije protrgati prstima, povezati sa sitno narezanom kiselom jabukom i rajčicom te začiniti sa dressingom od senfa, limuna i meda.
Sol i papar po želji.
Dobar tek!
Chef kuhinje Andrija Tomić
Marina Pomer
Pomer 26a 52203 Medulin